omega 3.jpg

Omega-3 je esencijalna masna kiselina koja je potrebna tijelu da pravilno funkcioniše.

Tunjevina je jedan od najkorisnijih izvora omega-3 masnih kiselina. Puna je proteina i pomaže tijelu da ostane energično tokom cijelog dana. Pored tunjevine značajan izvor omega-3 kiselina je i losos, koji može učiniti čuda za oči.

Benefiti Omega-3 kiselina

Omega-3 masne kiseline su grupa supstanci koje se nalaze u biljkama i ribama koje pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi. Takođe podstiču dobru cirkulaciju krvi i pomažu u prevenciji srčanih bolesti.

Vjeruje se da omega-3 štiti od raka, srčanih bolesti i moždanog udara, kao i da pomaže u liječenju depresije. Mogu se naći u različitim vrstama ribe, u orasima, lanenom sjemenu, konoplji i biljnim uljima.

Omega-3 su polinezasićene masti, što znači da se mogu oštetiti toplotom, svjetlošću i u dodiru sa kiseonikom. Zato bi ih trebalo čuvati u frižideru (mada, ukoliko se uzimaju kao dodatak u obliku tableta mogu se ostaviti na sobnoj temperaturi).

Omega-3 masne kiseline imaju snažan uticaj na kompletno zdravlje. Pošto ih tijelo ne proizvodi prirodno, moraju se konzumirati kroz hranu ili suplemente. Preporučena dnevna doza je 500mg.

Omega-3 kiseline su ključne za zdravlje

Omega-3 masne kiseline su važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema i utvrđeno je da smanjuju rizik od srčanih bolesti i krvnih ugrušaka.

One takođe mogu da smanje upalu u tijelu - pomažu u prevenciji hroničnih bolesti i poboljšanju čitavog imunološkog sistema.

Za žene, posebno, omega-3 masne kiseline su važne za balansiranje hormona. One povećavaju nivo dopamina što može pomoći kod dobrog raspoloženja.

Omega-3 kiseline čak mogu da utiču na zdraviju kosu, kožu i nokte. Odgovorne su za čist i mladalački ten i borbu protiv dehidrirane kože. Ove masne kiseline pomažu mišićima, tkivima i cjelokupnom zdravlju.

Hrana koja sadrži Omega-3 masne kiseline

Postoji mnogo načina da se dobije dovoljno omega-3 masnih kiselina, ali najbolji način je konzumiranje 2-3 porcije ribe nedeljno.

Ribe poput divljeg lososa, skuše, brancina, haringe, sardine i tunjevine mogu značajno uticati na poboljšanje zdravlja. Proizvodi od lana, poput ulja i sjemena, čia sjemena i oraha takođe mogu pomoći da se dopuni nivo Omega-3 kiselina. Ukoliko se omega-3 kiseline konzumiraju kroz suplemente, ulje algi bi moglo biti najbolji izbor.

U prodavnicama zdrave ishrane mogu se pronaći posebni proizvodi koji imaju dodatak ovih kiselina, bilo da je u pitanju mlijeko ili neki drugi napitak.

Neki ljudi brinu da konzumiranje ribe možda nije bezbjedno jer mogu da sadrže visok nivo štetnih toksina. Istraživanja su pokazala da koristi od konzumiranja ribe uveliko nadmašuju sve potencijalne rizike. Tijelo obrađuje dobre dijelove (omega-3) dok filtrira sve loše dijelove (toksine).