imunitet.jpg

Svjetska pandemija virusa korona ne jenjava i ostavlja posljedice na sve sfere života. Ovih dana očekuje se povećana posjeta našem gradu provodom novogodišnjih praznika, iz tog razloga treba obratiti još više pažnje na zaštitu od kovida, kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info primarijus dr Stanko Buha.

Buha kaže da je za smanjenje riziks od infekcije virusom korona primarno pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera, bez obzira na to koliko one u određenom trenutku izgledale neadekvatne.

"Moderna medicina daje preporuke za jačanje imuniteta i zaštitu od infekcije. Ti preparati su relativno skupi i mnogi ne mogu da ih priušte. Zato skrećem pažnju na narodnu medicinu koja je mnogo jeftinija, svima dostupna i jednako efikasna", kaže Buha.

stanko buha.jpg

Prema njegovim riječima, imuni sistem je temelj odbrane ljudskog organizma, a osim obavezne vakcinacije, postoje i prirodni mehanizmi za jačanje imunog sistema.

"To podrazumijeva, prije svega, najmanje osam sati zdravog sna i svakodnevnu fizičku aktivnost na svježem vazduhu. Osim toga, neophodan je i dovoljan unos tečnosti, i to najmanje dva litra vode dnevno, kao i optimalan unos mikronutrijenata (vitamina, minerala), antioksidanasa i probiotika", pojasnio je Buha.

Veoma je važno i konzumirati najmanje četiri porcije povrća i voća dnevno, od čega jednu porciju kuvanog i jednu svježeg povrća, kao i dvije porcije različitog voća.

"Činjenica da živimo u još uvijek nezagađenom području, gdje raste i dosta sezonskog voća i povrća, Božija je blagodet", naveo je Buha.

Buha kaže i da nam je i ljekovito bilje relativno lako dostupno, a da pritom vrijedi mnogo. Konkretno se u borbi protiv korone ali i sezonskog gripa preporučuju bijeli luk, vrijesak, kadulja, pelin, zova, kantarion, kopriva, morač, divlja nana, neven, lincura, šipak itd.

pcela bilje.jpg

Sve ovo je dostupno na teritoriji Hercegovine. Recepti za spravljanje napitaka se mogu lako naći na internetu. Pčelinji proizvodi, tj. apiterapija je drugi važan dio tradicionalne medicine.  Trebamo vještačke šećere zamijeniti medom gdje god je to moguće ali koristiti i druge pčelinje proizvode poput propolisa, polena i matične mliječi. Većina pčelara to radi i uglavnom su dobrog zdravlja", dodao je Buha.

Buha kao jedan jedan od načina na koji možemo da ojačamo imunitet ističe akupresuru. Primjenom pritiska na određene tačke na tijelu, u trajanju od tri do pet minuta, značajno se stimuliše imuni odgovor organizma. Isti efekat se postiže kada se te tačke stimulišu pritiskom, toplotom, iglicama ili magnetima.

Akupresura trebinje.jpg

"Akupresura se može izvoditi i iz sjedećeg ili čak ležećeg položaja, a cjelokupan tretman traje dvadesetak minuta. Dovoljno je ponavljati ga dva do tri puta sedmično za optimalne rezultate. Zahvaljujući širokoj primjeni tradicionalne medicine Kina se uspješno bori protiv raznih epidemija koje je pogađaju svakih pet godina", pojasnio je Buha.

On kaže da ukoliko neko koristi savjete tradicionalne medicine, minimalne su šanse da se inficira, a i ako se razboli proći će bez težih posljedica.