Solarni paneli.jpg

Усвајањем новог Закона о Обновљивим изворима енергије грађани у Републици Српској имаће прилику да производе струју за властите потребе, а да евентуалне вишкове усмјере у дистрибутивну мрежу и да по основу тога добију умањен рачун.

Наиме, они ће бити „просумери“, односно произвођачи и потрошачи истовремено из енергије са соларних панела постављених на својим кућама или другим објектима. Тако ће постати енергетски одрживи, своје трошкове струје ће свести на минимум, растеретити мрежу и на све то ће бити еколошки прихватљиви.

Да би дошли до тог статуса, потребно је да се закон усвоји, као и подзаконска акта која би детаљније дефинисала ова питања. Стручњаци предлажу да се препише модел који је увела Србија.

Тамо, наиме, грађани и фирме који желе да инсталирају соларне панеле и производе електричну енергију за сопствену потрошњу то могу да ураде у три корака.

Влада Србије је усвојила уредбу којом је значајно поједноставила процедуре гдје се цијели посао може завршити без контакта са државном администрацијом.

За соларне панеле нису потребни локацијски услови, рјешење о грађевинској дозволи, одобрење о инсталацији и пробни рад, а послије куповине и монтаже панела грађани се обраћају снабдјевачу након чега се прикључују на мрежу.

„Просумери“ купују двосмјерно бројило преко којег се прати производња и потрошња, а Електродистрибуција (ЕДС) Србије има пет дана да их споји на систем.

Што се папирологије тиче – са снабдјевачем, у овом случају ЕДС-ом, потписује се нови уговор, а Електродистрибуцији се доставља изјава извођача радова да је све изведено у складу са прописима и стандардима.

Док са једне стране надлежни у Републици Српској раде на закону и актима којима ће се уредити ова област, потрудили смо се да сазнамо колико ће новца бити потребно за ову инвестицију, какве предиспозиције мора да има објекат који ће носити панеле те колико ће требати времена да се цијели пројекат исплати.

И планинско сунце може производити струју
За потребе овог текста у сусрет су нам изашли стручњаци из предузећа „ЕТМАX“ из Бањалуке, са дугогодишњим искуством у области соларне енергије и бројним референцама.

Како појашњавају, соларне електране могу да се постављају на различитим објектима, конфигурацијама терена и у различитим климатским зонама.

У зависности од предиспозиција зависи и продуктивност и исплативост пројекта.

Међутим, додају они, технологија и опрема за соларне електране изузетно је развијена, а свакодневно пристижу и нова рјешења која, на примјер, омогућавају функционално коришћење енергије сунца и у условима као што су планинска подручја са мањим бројем сунчаних сати.

„Приликом пројектовања и изградње соларне електране су важне припремне активности, током којих се врше процјене и утврђују релевантни параметри, који су битни за функционисање будуће електране. „ЕТМАX“ клијентима обезбјеђује стручну подршку од стране инжењерских тимова у оквиру Пројектног бироа. У припремној фази се узимају у обзир сви битни елементи и клијентима се дају оптималне препоруке, јер свака соларна електрана има одређене специфичности и рјешења“, кажу у овом предузећу.

Појашњавају како брзина изградње и постављање панела зависи од више фактора, али да цијели посао траје од пет до десет радних дана. Наравно, све под условом да објекат не захтјева додатне припремне радове.

Према њиховим ријечима доста тога утиче на укупну вриједност инвестиције попут инсталисане снаге, нагиба крова, али и специфичних захтјева клијената уколико их има.

Такође, изузетно важни елементи који одређују цијену су дизајн електране, врста и квалитет опреме која се уграђује, пројектовање и извођење радова на стручан и квалитетан начин.

„Све наведено може у великој мјери условити и колико ће електрана трајати и радити у пуном капацитету, зато је важно повјерити изградњу било којег, па тако и мини постројења за производњу соларне енергије лиценцираним, провјереним и стручним компанијама попут наше. Зависно од свега наведеног цијена може да осцилира и до 50 одсто“, истичу у „ЕТМАX-у“.

Генерално, када се у обзир узму тренутно важеће тржишне цијене, може се рећи да је по киловату инсталисане снаге потребно издвојити између 650 и 850 евра.

Инвестиција исплатива већ након пет година
Просјечни период за поврат инвестиције соларне електране на кући од 100 квадрата, која произведену енергију користи за своје потребе и испоручује вишкове у дистрибутивну мрежу, за које касније повлачи потребне количине електричне енергије је између пет и седам година.

У „ЕТМАX-у“ кажу како је мини соларна електрана објекат предвиђен да траје 25 година, с тим да може трајати и знатно дуже те да је исто толико и гарантни рок који дају за панеле које уграђују.

Гарантни рок инвертора износи три године и може се продужити до седам година. Уговором се може дефинисати и одржавање електране и њене опреме.

„Оно што је важно истаћи када се говори о животном вијеку инсталиране електране, функционалности и продуктивности, изградња електране повјерити стручној компанији, са провјерљивим референцама и искуством у раду. Јер, грешке могу бити скупе и некад се тешко исправљају, зато је важно да се од почетка процеса ангажује струка, да бисте добили дугорочно најбоље и одрживо рјешење“, закључују они.

Иначе, Електропривреда Републике Српске кренула је у пилот пројекат како би видјела у којој мјери ће „просумери“ утицати на рад и квалитет дистрибутивног система.

Кажу како је систем све оптерећенији, нових потрошача је све више, што свакако утиче на параметре стабилности мреже, а тиме и параметре квалитета испоруке.

Пројекат је замишљен тако да се на локалитету једне трафостанице (једног извода) изгради и изврши прикључење одређеног броја малих соларних постројења.

„Континуираним мјерењима кључних параметара мреже прије и након изградње соларних постројења ће се аргументовано показати како ће прикључење и интеграција очекивано већег броја купаца-произвођача у будућности утицати на рад дистрибутивног система, како са аспекта токова снага и негативног повратног утицаја, тако и са аспекта квалитета“, казали су у ЕРС-у за ЦАПИТАЛ.