Ekskurzija.jpg

Da li slaviti 18. rođendan, polagati vozački ispit ili putovati na matursku ekskurziju, trilema je pred kojom su se ovog proljeća našli brojni đaci završnih razreda srednjih škola, jer mnogi roditelji zbog krize i poskupljenja teško mogu izdvojiti novac za sve.

Odlazak na matursku ekskurziju za većinu đaka je najvažniji događaj koji se pamti cijeli život i o kojem se mašta tokom školovanja. Nažalost, mnogi učenici nisu u prilici da otputuju sa svojim drugovima ako se uzmu u obzir visoke cijene aranžmana koje dostižu i do 1.200 KM za obilazak evropskih gradova. Osim toga, potrebno je obezbijediti i džeparac, kupiti obuću, odjeću kao i neizostavne higijenske potrepštine za put. Kada se sve to zbroji trošak ide i do 2.000 maraka što je za brojne porodice, naročito višečlane, čak i u situaciji kad rade oba roditelja, prevelika suma.

Da je tako vidljivo je i iz procenta učenika koji odlaze na maturske ekskurzije. U prijedorskoj Ugostiteljsko-ekonomskoj školi, od oko 100 učenika završnih razreda za ekskurziju se do sada prijavilo tek njih 50.

- Takav omjer smo imali i ranijih godina, obično oko 50 odsto učenika ide. Stav roditelja je manje-više isti. Djeci ostave da biraju ono što im je prioritet. Da li će imati proslavu punoljetstva, polagati vozački ispit ili ići na ekskurziju koja će ove godine biti u Italiji, u drugoj polovini septembra.

Cijena je 799 KM za pet dana boravka i u odnosu na ranije godine došlo je do poskupljenja što je bilo i očekivano, s obzirom da je sve poskupjelo. Roditelji nisu nešto pretjerano ogorčeni na ponudu i cijenu - kazala je direktorica ove škole Dražena Mršić.

I đaci dobojske srednje Saobraćajne i Elektroškole na matursku ekskurziju putovaće u septembru, a osmodnevni obilazak Španije, Italije i Francuske platiće 1.150 maraka. 

- Kada uporedimo cijene aranžmana unazad nekoliko godina došlo je do poskupljenja, ali čini mi se da je neznatno. Agencija koja je prošla na javnom pozivu dala je mogućnost plaćanja u ratama kako bi olakšali roditeljima. Za odlazak na ekskurziju prijavilo se 70 odsto učenika - kazao je direktor ove škole Miroslav Topalović.

Banjalučki gimnazijalci na put kreću već iduće sedmice, a sedmodnevni boravak u Španiji platiće 1.200 KM.

- Tu destinaciju su izabrali roditelji i djeca. Na kraju su čak i zadovoljni cijenom jer je većina smatrala da će taj iznos biti još i veći s obzirom na sva poskupljenja kojima smo već dugo izloženi. Kada uporedim cijenu iste maršrute od prije četiri godine, ona je ovog proljeća uvećana oko 100 maraka - kazala je direktorica Gimnazije Vita Malešević.

Direktor Srednjoškolskog centra "Pero Slijepčević" iz Gacka Aleksandar Purović kaže za "Glas" da još nisu izabrali maršrutu za ovogodišnje putovanje te da ne znaju ni koliko će koštati, ni koliko će učenika ići. 

Osnovci

Na matursku ekskurziju ovih dana spremaju se i đaci osmih razreda Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Trnu kod Laktaša, a procenat onih koji će putovati takođe nije na visokom nivou.

- Krećemo 27. maja, ekskurzija će trajati pet dana, a đaci će obići Novi Sad, Beograd, Suboticu i u povratku etno-selo "Stanišić" kod Bijeljine. Cijena aranžmana je oko 450 KM, što je za desetak maraka više nego lani. Roditelji su imali mogućnost da plaćaju u ratama, a na put će ići oko 70 učenika - rekao je direktor te škole Radoslav Savanović.