Marko paovica2.jpg

Ljekar trebinjske hitne pomoći Marko Paovica više puta se oprobao na Beogradskom maratonu, a krajem prošlog mjeseca ispunio je još jedan cilj, učestvovao je na triatlonu na obalama Boračkog jezera.

Rekreativno se bavi trčanjem, hodanjem, planinarenjem, vožnjom bicikla, a od prošle godine redovno ide na plivanje, pa je triatlon nešto o čemu je ozbiljno razmišljao u posljednje vrijeme.

Na sprint triatlon kupu ”Kulin Ban 2021”, među stotinu učesnika bio je trideseti, što mu je dalo dodatnu motivaciju da ide dalje.

– Prezadovoljan sam rezultatom. U generalnom plasmanu biti među prvih trideset smatram da je jako dobro za rekreativca, pošto je ovo međunarodno takmičenje, pa su učesnici bili najbolji takmičari iz Srbije, Hrvatske i BiH – kaže ovaj trebinjski doktor.

Još sabira utiske nakon prvog triatlona u kome je učestvovao.

– Utisci su prelijepi, divno druženje nas nekoliko entuzijasta, iskustvo je bilo i cijelo putovanje. Boračko jezero je zaista lijepo mjesto, prvi put sam ga posjetio, oduševila me je priroda. U jezeru je plivanje, bicikl se vozi kanjonom Neretve, potom trka oko jezera, a cijela organizacija triatlona je bila na visokom nivou – opisuje Marko za Srpskainfo.

Ono što je u početku bio samo hobi i vrsta oslobađanje od svakodnevnog stresa preraslo je u naprednu sportsku rekreaciju i postalo sastavni deo Markovig života.

– Mislim da svako može naći malo vremena da se posveti sebi bez obzira na godine. Tek u tridesetoj sam počeo ozbiljnije da se bavim sportskom rekreacijom. To s vremenom postane stil života, odmara vas i osobađa od napetosti – poručuje ovaj trebinjski ljekar.

Kaže da sa svakim novim pređenim kilometrom, prije svega, zadovoljava sebe, a cilj mu nije postizanje velikih rezultata.

– Sve je počelo kada sam se zaposlio u službi hitne pomoći. Stresan, odgovoran posao, rad u smjenama, učenje, vremenom je dovelo do mnogo nezdravih navika. Bilo mi je potrebno da negde nađem odmor od toga, prije svega zbog zdravlja, ali i viška kilograma. Kako bih skinuo nepotrebne kilograme i osećao se bolje prvo sam krenuo u lagane šetnje, pa brzo hodanje, zatim hodanje po okolnim brdima. Kad sam već bio u formi počeo sam trčati, voziti bicikl, planinariti. Sada redovno idem i na plivanje – navodi on.

Beogradski maraton bio je prvi veliki test za ovog trebinjskog rekreativca, gdje je, kako reče, pobijedio samog sebe i spoznao sopstvene mogućnosti.

Marko navodi da je sa svakom savladanom novom etapom shvatio i koliko je jači i stabilniji, fizički i psihički.

Među najljepšim biciklističkim turama koje je vozio izdvaja durmitorski prsten dug 80 kilometara.

– Krug oko Durmitora je asfaltna ruta, a savlada se uspon od dvije hiljade metara. U istom danu ste na planini, u kanjonu, visoravni, mijenjate nadmorske visine, vidite savšene pejzaže, različit biljni svijet i u toj ljepoti sav napor nestane – opisuje Marko.

Marko paovica1.jpg

Smatra da prvo treba upoznati prirodu oko svog grada, penjati se na najbliže planine, pa onda ići dalje, do Triglava ili Olimpa.

– Vodim se time da nikada nije cilj samo se popeti na vrh, nego se i vratiti kući. Uz podršku porodice svaki slobodan trenutak koristim za bavljenje nekim od sportova u kojima sam se oprobao posljednjih godina – ističe on.

Osim sa prijateljima i rekrativcima Marko užitak boravka u prirodi dijeli i sa svojim malim sinom.

SPRINT NA BORAČKOM JEZERU

Na sprint triatlon kupu na Boračkom jezeru sa Markom Paovicom iz Trebinja su učestvovali i Miloš Bodiroga, jedan od najboljih brdsko-biciklističkih trkača u BiH i rekreativac Radoš Tabaković. Sprint triatlon ima tri discipline naizmjenično: plivanje 750 metara, vožnja bicikla 20 kilometara i trčanje pet kilometara. Marko kaže da je sve dobro izdržao i nastavlja pripreme za teža takmičenja.

– Imam želju da probam dužu triatlon varijantu. Olimpijska je duplo duža od ove na kojoj sam učestvovao, a potom slijede one ekstremno duge i naporne. Tu se podrazumijeva plivanje od dva kilometra, 90 kilometara vožnje biciklom, a na kraju se trči polumaraton. Na takvom takmičenju želim da učestvujem – priznaje on.