Crkva zaplanik1.jpg

U selu Zaplanik održan je Petrovdanski sabor. Kao i svake godine, sabor se održava prve nedjelje po Petrovdanu i na taj dan okupe se mještani porijeklom iz desetak sela kojima je crkva Svetih apostola Petra i Pavla saborna crkva. Osim mještana, svake godine dođu i brojni prijatelji iz Srbije, Crne Gore i Dubrovnika.

Svetu liturgiju služio je nadležni paroh Aleksandar Ilić uz sasluženje  sinđela Isaije, igumana manastira Svetog Velikomučenika Georgija na Zubcima.

Ispred Grada Trebinja, slavi crkve prisustvovao je predsjednik Skupštine Grada Dragoslav Banjak.

Crkveni kompleks u Zaplaniku čine dvije crkve, od kojih je jedna davno porušena i čiji su zidovi sačuvani do jednog metea visine. Šire područje oko crkava je nacionalni spomenik BiH od 2014. godine i nalazi se pod zaštitom države. Obje crkve su vlasništvo Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Značajno je istaći da je ove godine jedan dio bogosluženja obavljen i u staroj crkvi, koja je uz sve potrebne dozvole i nadzor dr Aleksandra Ratkovića arheološki istražena sredinom 2018. godine. Poslije bogosluženja, sveštenici, predsjednik Skupštine Grada Trebinja i predsjednik Crkvenog odbora pozdravili su vjerni narod i čestitali današnji praznik.

U porti crkve za sve prisutne pripremljena je trpeza ljubavi.