Plocice rize.jpg

To što na nimirnicama piše da su dijetalne ili "light" ne znači da ne debljaju. Ako pokušavate smršati velika je vjerovatnoća da ste kupili neku od ovih namirnica uvjereni da će vam pomoći da smanjite unos kalorija.

Dijetalni jogurt

Dijetalni jogurt popularan je među svima koji žele smanjiti unos kalorija. Dobro zvuči u teoriji jer on sadrži manje kalorija, masti i šećera od običnog. Ipak, dijetalni jogurti često su više procesuirani i imaju više umjetnih sastojaka.

Uz to masnoće, kojih u dijetalnoj opciji ima malo, koristan su nutrijent kada ih umjereno konzumirate i pomažu nam da se duže osjećamo sitima. Ako volite jogurt, bolje da pojedete običnu nego dijetalnu verziju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često karakteriše kao magični napitak za gubljenje kilograma. Iako ima mnoge benefite za zdravlje, istraživanja pokazuju da minimalno utiče na gubitak kilograma. Nije štetno popiti šoljicu zelenog čaja svaki dan, ali vrlo je vjerovatno da nećete mršaviti od njega.

Rižini keksi

Rižini keksi imaju jako malo kalorija, ali i jako malo nutrijenata. Prilično je sigurno da će vam trebati jako puno ove grickalice da biste se osjećali sito, a samim time se pobija njihova namjena za gubljenje kilograma.

Dijetalna gazirana pića

Ako ste zavisni o gaziranim pićima mogla bi vam se činiti kao dobra ideja da umjesto regularnih pijete dijetalne verzije istih. Ipak, neka istraživanja pokazuju da pića s vještačkim zaslađivačima mogu povećati žudnju za šećerom i podstaći debljanje.

Niskokalorični sladoled

Iako se reklamiraju kao zdravija opcija, niskokalorični sladoledi baš i nisu toliko zdravi. Ako imaju manje šećera, vrlo vjerovatno sadrže više zasićenih masnoća. Ako ipak sadrže manje masnoća, vjerovatno imaju više šećera.

Uz to, kada jedete niskokalorični sladoled lakše ćete sami sebi opravdati ako ga pojedete previše. Kada se to dogodi moguće je da unesete puno više kalorija nego što bi jedna kuglica inače sadržavala.

Obrano mlijeko

Obrano mlijeko s malo ili nimalo masnoće reklamira se kao zdravija opcija, ali istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju punomasno mlijeko obično imaju manje kilograma. Moguć razlog je taj što su zbog masnoće prije i duže siti.

Proteinske pločice

Proteinske pločice takođe se čine zdravim i praktičnim, nažalost puno njih ima mnogo kalorija, masnoća, dodanih šećera što podstiče debljanje. Ako već kupujete proteinske pločice neka imaju što više prirodnih sastojaka, ali ni te nemojte jesti svaki dan.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće takođe je jedan od razvikanih trikova za mršavljenje. Oni koji ga promovišu kažu kako umanjuje glad i pomaže u gubljenju kilograma. Jako je malo dokaza koji bi potvrdili te tvrdnje.

Kokosovo ulje

Ovo ulje se takođe promoviše kao saveznih u sagorijevanju masti no bogato je zasičnim mastima i može podići nivo holesterola, piše "Eat Txis".