ugostitelji.jpg

У Републици Српској од сутра је на снази ново затварање, а у овом тренутку кључно питање је однос између привреде и здравља становништва. И док једни негодују јер им је и овако отежано пословање, они други поздрављају одлуке републичког Штаба за ванредне ситуације.

Ново затварање највише ће осјетити требињски угоститељи. Званичне изјаве не желе да дају, али јасно поручују да је ово најгоре рјешење коме се могло приступити.

Након прошлогодишњег двомјесечног затварања за ово ново ни сами не знају како ће издржати јер су, како кажу, поучени искуством из прошле године тешко за очекивати да то буде "само" седам дана.

"Не знам шта мисле, али ово није добро. Поштовали смо мјере колико је то било издводљиво, нема инспектора и полицајца који није ушао у објекат и сад ово. Очекујемо помоћ државе и Града", поручује један требињски угоститељ.

Његов колега нам кратко додаје да разумије тешку епидемиолошку ситуацију, али да угоститељски објекти нису епидемиолошка бомба, како их појединци представљају.

"Паметније би им било да су ове мјере примијенили на јавна предузећа. Знају они који то требају каква је тамо ситуација и колико је тамо заражених или оних у изолацији. Нису видјели маске у посљедњих пола године, а о дезинфекцији и да не говорим", поручује он.

У проблему су и фризери, те власници теретана и фитнес центара. Питају се само једно - како исплатити плате и редовно измирити обавезе према држави.

"Кад стигне рачун нико не пита јеси ли радио или ниси - него плати и ћути. Једино знају позивати не отпуштајте раднике. Па добро, а како им исплатити плате и уплатити доприносе? Приватни сектор зарађује своје плате, није то као у јавном - радио не радио плата те сљедује", каже нам једна фризерка.

Да је затварање најнепопуларнија мјера слажу се сви. Међутим, љекари упозоравају да су на измаку снаге и да је на лијечењу све више наших суграђана млађе животне доби са тешком клиничком сликом.

У требињској Болници их је 59, од тога чак 36 на кисеоничкој терапији. Здравље грађана треба да буде на првом мјесту, па затварање виде као једину опцију која може да смањити притисак на медицински сектор који траје већ годину дана.

Упозоравају да је поштовање епидемиолошких мјера и вакцинисање једина могућа опција да се заустави раст броја заражених, јер се болнички капацитети веома брзо пуне.

У Требињу је до сада путем ПЦР теста евидентирано око 2.300 случајева короне, док процјене епидемиолога говоре да је тај број, заправо, већи и од 10.000, па чак и 12.000, посебно ако се узме у обзир да се из породица најчешће тестира једно лице, а да је и велики број оних који су корону дијагностификовали путем тестова у приватним лабораторијама, па не улазе у званичну статистику заражених.