setnja subota trebinje (1).JPG

Тим за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске предложио је данас пооштравање и увођење нових, строжих епидемиолошких мјера на цијелој територији Српске, а да се локалне заједнице, начелници, градоначелници и надлежна локална тијела упозоре и позову на одговорност, јер су евидентне мањкавости у спровођењу и контроли заштитних мјера на локалним нивоима.

Руководства општина и градова сносе велику одговорност за "пуцање" командног ланца за непровођење мјера Републичког штаба. У већини општина и градова готово да се мјере дезинфекције уопште не спроводе, а смањен је или чак и престао и надзор у продајним објектима и институцијама, саопштено је из овог тима.

"Такође је утврђено да скоро да и нема активности путем медија или друштвених мрежа, летака и плаката којим локалне заједнице упозоравају и позивају на неопходност спровођења мјера", наводи се у саопштењу.

Тим оцјењује да пораст броја хоспитализованих ковид пацијената пријети да уруши здравстени систем Српске, чији су смјештајни, као и људски капацитети пред лимитом.

Овај тим подсјећа и да локалне заједнице имају могућност да уводе и строже мјере од оних које доноси Штаб у зависности од ситуације на локалном нивоу.

Евидентно је, пак, да поједини локални кризни штабови, и то у заједницама гдје је најкритичнија ситуација, нису предузели ништа да покушају ставити под контролу раст новообољелих, наводи се у саопштењу.

"Законом су врло јасно дефинисане надлежности и одговорност локалних заједница у току пандемије или стања у којима су угрожени животи грађана. Зато сматрамо да је неопходно упозорити све општине и градове, на обавезу поштовања мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, али и закона који регулишу одговорност начелника, градоначелника односно руководстава локалних заједница", наведено је у саопштењу.

Тим за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске сматра да уколико се хитним, рестриктивнијим мјерама не заустави рапидан раст броја заражених вирусом корона, здравствени систем неће моћи да збрине све пацијенте нити им пружити адекватну здравствену заштиту.

Сви приједлози и закључци са данашњег састанка Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске достављени су Републичком штабу, као и Савезу општина и градова Српске.