krstenje na trebisnjici 1992.jpg

Dolazak vladike Atanasija na tron Svetog Save, na čelo bogomčuvane Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske 28. juna 1992. godine značilo je jednu važnu poruku za pravoslavni živalj u Hercegovini - bio je to početak povratka Bogu poslije 47 godina. 

Dočekalo je tadašnjeg vladiku mnogo štošta u Hercegovini. Narod se silom prilika odvikao od molitvi, brojni nisu bili kršteni, a crkve i hramovi bili su zapušteni, bez igdje ijednog monaha. Ono malo vjerujućeg naroda što se i tokom Jugoslavije sabiralo oko crkve s radošću je dočekalo vladičin dolazak u djedovinu Svetog Save i rodnu grudu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Vladika je tada pred sebe postavio važan zadatak – da nijedna duša ne bude da nije krštena, jer je i pred Bogom i pred narodom kao pastir odgovoran za svoje stado, koje je već uveliko bilo skrenulo sa puta vjere i spasenja. 

Svjestan svih posljedica koje je pređašnji društveno-politički sistem ostavio na narod, vladika je organizovao brojna kolektivna krštenja, a rijeka Trebišnjica postala je velika krstionica. U novom Jordanu u dolini Tvrdoša svetu tajnu krštenja primili su tih devedesetih godina brojni Trebinjci i Hercegovci.

Vladika je krstio svakoga ko je to poželio. Nije bilo izuzetaka, pa se i sada po Hercegovini, posebno u Trebinju prepričava o "čudima" u Trebišnjici kojima su prisustvovale "rijeke ljudi", čekajući da postanu dio Crkve i prađedovske vjere pravoslavne.

Nije se vladika, koga su od milja zvali Tasa, libio da bude i kum brojnim novokrštenim dušama. Tako se i sada prepričavaju anegdote onih kojima je blaženopočivši vladika bio kum. Jedna Trebinjka koja je trebala da bude kuma u Beogradu zatražila je u Eparhijskom domu u Trebinju krštenicu. Jedan mladi sveštenik čuvši njen zahtjev rekao je da će je dobiti, ali da treba da sačeka dva-tri dana, da je takva procedura za svakoga. Iako joj se žurilo, pomirila se sa činjenicom da će joj krštenicu morati slati naknadno autobusom, jer je ipak kuma pa u Beograd treba da dođe koji dan ranije prije samog vjenčanja. Ali, kad je sveštenik pitao za ime kuma i čuo od nje da je to izvjesni Atanasije, bilo je jasno da je to kumče preosvećenog vladike hercegovačkog. Umjesto dva-tri dana krštenicu je dobila za sat vremena. Ipak je vama, rekao je tihim glasom mlađani sveštenik, kum naš vladika. U tom trenutku kao da je na tren zaboravio da je vladika bio kum brojnim Trebinjcima, posebno djeci.

I tako je vladika postao sinonim Hercegovine, volja Božija na zemlji i istinski prijatelj i pastir svakog Hercegovca. 

vladika atanasije trebinje.jpg

Pred vladikom su se tek tada počele nizati nove obaveze. Sve više crkava je porušeno, brojna groblja su oštećena, narod je bio na prvim linijama fronta, a on, nasljednik svetog hercegovačkog trona, osjećao je kao obavezu da ako treba i pogine od metka ali da sa svojim narodom bude u rovovima, obilazi ranjene i sahranjuje sinove jedince koji su svoj život položili za slobodu.

I upravo je za njega sloboda bila najviši ideal, ideal koji je posebno cijenio, kome se istinski radovao i koga je branio po svaku cijenu pa i onda kada bi znao da će zbog toga biti "razapet" od istih onih koji su željeli da je ukinu ili ograniče. Bio je to strog vladika, ali srca i duše dječije. Bio je to teolog kakvog teško da će rod pravoslavni imati u skorijoj budućnosti - takve razboristosti, mudrosti i znanja da ga je cijeli pravoslavni svijet od Carigrada, preko Moskve, Prizrena i Soluna do Jerusalima i Damaska cijenio i poštovao.

Bio je to prvi vladika poslije 118 godina čiji su se zemni ostaci spustili u hercegovačku zemlju, istu onu kojoj je godinama služio, za koju se godinama molio i čije je grijehove godinama nosio na svojim leđima i na svojoj duši.

Bio je i ostao vladika besmrtnog imena, prema kome svaki Hercegovac od Prenja do mora gaji pijetet i na nogama spominje njegovo ime.