magnezijum za san.jpg

Dokazano je da magnezijum opušta mišiće, smiruje nervni sistem, i utiče na produkciju melatonina, hormona koji nam pomaže da imamo kvalitetan san.

Takođe, poznato je koliko je dovoljan broj sati kvalitetnog sna od presudnog značaja za imunitet našeg organizma.

Upravo zbog toga je veoma važno da unosimo dovoljno magnezijuma.

Ipak, istraživanja pokazuju da čak 75% stanovništa ima deficit magnezijuma. Na primjer, ženama dobi između 19 i 30 godina je dnevno potrebno 310 mg magnezijuma.

Ukoliko sumnjate na deficit magnezijuma, važno je da se potrudite da ga nadoknadite. To možete učiniti putem ishrane, samo je važno da znate koje su namirnice bogate magnezijumom, i da ih uvrstite u svoj jelovnik.

Orasi

Orasi su fantastični za rad nervnog sistema, sadrže dragocjene omega 3 masne kiseline, a kada je magnezijum u pitanju - jedan plod oraha sadrži čak 44 miligrama magnezijuma.

Savjetuje se kao redovan dio ishrane - orahe možete da konzumirate kao užinu, dodatak smutijima i šejkovima.

Losos

Za ovu ribu već znamo da se preporučuje u ishrani, prije svega zbog već pomenutih dragocjenih omega 3 masnih kiselina.

Takođe sadrži i magnezijum, pa je savjet da losos jedete, na primjer, jednom nedjeljno.

Sjemenke bundeve

Još jedna zdrava grickalica, ili pak dodatak salatama. Da li ste znali da 30g bundevinih sjemenki sadrži čak 74 miligrama magnezijuma što je 1/4 potrebne dnevne doze? Ukoliko niste, steknite naviku da ih reodvno konzumirate.

Sočivo

Od sočiva možete da pravite preukusne i zdrave čorbice, a 100 g sočiva sadrži 72mg magnezijuma.

Spanać

Za spanać znamo da je bogat gvožđem, ali i drugim mineralima i vitaminima. Najbolje je kada ga jedete kao salatu, jer tako ćete iskoristiti najveći deo hranljivih sastojaka.

I veoma bitna informacija - 130g spanaća sadrži čak 150 mg magnezijuma.

Mlijeko

Nismo pomenuli da je magnezijum važan i za jačanje skeletnog i koštanog sistema, te za preventivu osteoporoze.

Znamo da je mlijeko bogato kalcijumom, ali isto tako obiluje i magnezijumom, tako da trudite se da dnevno popijete jednu šolju mlijeka - najbolje pred spavanje.

Avokado

Polovina avokada u sebi sadrži 22 mg magnezijuma. Možete ga koristiti kao dodatak salatama, praviti namaz od avokada, idealan je za doručak, ili pak užinu.

Savjetuje se da bude zastupljen u ishrani, naročito djece.

Kikiriki

Znamo da je kikiriki kaloričan, ali isto tako i zdrav. 30 g kikirikija, što može biti vaša dnevna doza, sadrži u sebi 48 mg magnezijuma.