Opservatorija.jpg

Neki dan prilikom šetnje na Crkvinu sjetio sam se mojih ideja prije 10-ak godina o tri različita projekta astronomske opservatorije.

Prvi je bio na vrhu brda sa jugozapadne strane uz kompleks Gračanice. Opština i Eparhija su se tada s tim saglasile ali kasnije je Eparhija tu napravila restoran i zauzela to 'guvno'. Zatim su bila dva projekta vezana za italijanski bunker iz Drugog svjetskog rata.

Jeftiniji projekt bez kupole za teleskop je zamišljen kao mali prirodnjački centar koji bi se popločanom kamenom stazom povezao od ceste ispod bunkera i dalje do kompleksa na vrhu brda. Time bi se čitavo brdo Crkvina osmislilo kao višenamjenski gradski park, jedinstven u regionu.

Fotografije iz tog vremena uz objašnjenja, poslao sam rođaku arhitekti Ninu Iliću koji je tada napravio nekoliko lijepih grafika.

Tadašnji ministar za nauku i tehnologiju RS Jasmin Komić je prihvatio da Ministarstvo finansira 50% troškova izgradnje opservatorije, ali iako su se lokalne vlasti s vremenom mijenjale, nikad nije bilo razumijevanja za ovakvu ideju i od svega nije bilo ništa...

Da sve ne nestane u vremenu što brzo prolazi, urađena je ova prezentacija.