Sah simultanka.jpg

Crnogorski velemajstor i dojučerašnji selektor crnogorske šahovske reprezentacije Milan Draško odigrao je simultanku na 20 tabli sa članovima ŠK “Trebinje”.

Ovo nije prvi put da poznati velemajstor dolazi u grad podno Leotara, a prošle godine držao je kamp za članove šahovskog kluba Trebinje.

Iznenadio se velikim odzivom mladih šahista, a siguran je da je pred njima lijepa karijera, ali za to je potrebno dosta truda, odricanja, prolivenog znoja, znanja, ali i sreće

Kao mladi šahista 80-ih godina prošlog vijeka Draško je bio velika nada i postigao je nekoliko dobrih rezultata kad je u Sarajevu 1984. godine podijelio peto mjesto iako je bio najmlađi šahista i imao najlošiji rejting u konkurenciji Korčnoja, Timana, a nekoliko mjeseci u Talinu na turniru gdje je bio i Talj, Draško je osvojio treće mjesto.

To je bio period napredovanja ovog šahiste.

“Tad sam pomislio da će moja karijera biti blistava, ali nažalost to se nije desilo. Ipak sam zadovoljan koliko sam postigao”, rekao je Draško.

Šah je 70-ih i 80-ih godina bio daleko popularniji i među prvim sportovima u svijetu, ali u ovom vijeku to nije tako. Ulaskom kompjutera i ulaganjem novca u druge sportove šah je pao u zapećak. Sada nema šahista koji imaju harizmu kao što su Fišer, Karpov, Kasparov…

Prema riječima Draška, ovaj sport treba prilagoditi vremenu jer ako se partija igra po šest, sedam sati to nije interesantno za gledaoce, ali ni i za šahiste.

Nakon šaha Drašku je velika ljubav pisanje i napisao je šahovsko putopisnu knjigu “Putujući sa figurama” koja je izazvala veliku pažnju ne samo među ljubiteljima šaha, već i šire.

“Ljudi pišu samo šahovske knjige ili putopisne, a ovo je nešto što je vrlo rijetko u literaturi”, objasnio je Draško.