U Trebinju će biti otvorena škola šaha "Anatolij Karpov", dogovoreno je na današnjem sastanku šahovskog velemajstora Anatolija Karpova, gradonačelnika Mirka Ćurića i predstavnika Šahovskog kluba iz ovog grada.

Ćurić je novinarima izjavio da će to biti prva škola "Anatolij Karpov" u BiH i izrazio nadu da će biti na ponos svima.

"Dogovorili smo da u narednom periodu sa Šahovskim klubom damo podršku da do početka oktobra, grad Trebinje i nadležno ministarstvo uputi pismo podrške kako bi se svjetski turnir u šahu za djecu uzrasta 10, 12 i 14 godina 2022. godine održao upravo u Trebinju", rekao je Ćurić.

Karpov je rekao novinarima da je na sastanku bilo riječi o razvoju programa za obuku šaha i razvoju djece.

On je izrazio nadu da će Šahovska federacija, Šahovski klub, kao i Trebinje biti dio budućeg sportskog programa za razvoj djece.

"Ako nam uspije, a nadam se da će nam uspjeti, rado bismo 2022. godine organizovali kadetsko prvenstvo za djecu uzrasta 10, 12 i 14 godina ovdje u Trebinju", rekao je Karpov.

Karpov je rekao da je gradonačelnika informisao da će u budućnosti organizovati onlajn turnire na kojima će učestvovati i djeca iz Trebinja i tako će im biti omogućeno učešće na međunarodnim i svjetskim takmičenjima tog tipa.

Predsjednik Upravnog odbora Šahovskog kluba "Trebinje" Koča Govedarica izrazio je uvjerenje da će ovaj sporazum pomoći da Šahovski klub Trebinje ostvari uspjeh ne samo na domaćoj sceni, nego i na međunarodnoj.

"Mi u Šahovskom klubu obećavamo da ćemo učiniti sve da škola šaha `Anatolij Karpov` u Trebinju sa ponosom nosi to ime i da će biti prepoznata u Evropi kao rasadnik mladih šahista i sportska grana koja će biti na čast Trebinju i Hercegovini", rekao je Govedarica.