treca zimska skola fizike (1).JPG

Nakon što je Republički pedagoški zavod zbog pandemije virusa korona otkazao takmičenja iz svih predmeta, „Društvo fizičara istočne Hercegovine“ organizovalo je "onlajn" takmičenje iz fizike za učenike osmog i devetog razreda osnovnih škola i prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola iz Republike Srpske.

Članovi ovoga društva znali su da će učenicima i profesorima biti žao što nema takmičenja, a kako pripreme koje su počele od početka školske godine ne bi „propale“, uspjeli su da osmisle platformu za takmičenje.

Pravo na takmičenje imali su oni koji su se plasirali na regionalna takmičenja i učestvovalo je 130 učenika.

Član Društva fizičara istočne Hercegovine Bobo Slijepčević je rekao da su sve njihove kolege sa oduševljenjem prihvatile i podržale ovu ideju.

„Imali smo probno takmičenje prošle sedmice kada su se djeca mogla upoznati sa platformom koja je korišćena za onlajn takmičenje, da vide svoja očekivanja jer regularna takmičenja imaju po pet teških zadataka koji se rade po dva sata, a na većem nivou i po tri sata“, rekao je Slijepčević.

Zadaci su bili dosta kraći za rješavanje, ali su imali različite „cake“(probleme) koje je trebalo shvatiti iz poznavanja fizičkih zakona i riješiti zadatke relativno brzo u odnosu na standardne zadatke sa tih takmičenja.

Predsjednik DFIH Nenad Grković se zahvalio svojim kolegama koji su organizovali online takmičenje jer se takmičenje održalo po prvi put na ovaj način.

“Ovo je bio izuzetno zahtjevan posao i zahvaljujem se profesorima Maksimu Mičeti i Bobu Slijepčeviću jer su cjelokupni posao sami odradili. Kad je sve završeno veliki broj učenika nam se zahvalio na trudu i zalaganju profesora našeg Društva", istakao je Grković.

Prvoplasirani su nagrađeni vrijednim knjigama, a troje prvoplasiranih u svakom razredu besplatnim učešćem (plaćeni smještaj, hrana) na 4. Zimskoj školi fizike 2021. godine koja se održava u Trebinju.

Društvo se zahvaljuje profesorima Rodoljubu Bavrliću, Veri Elez i mr Milku Babiću na nesebičnoj podršci kao i bivšim takmičarima, a sada studentima Jeleni Lazić i Borisu Barišiću.

Zahvaljujući mladim profesorima iz Udruženja fizičara istočne Hercegovine jedino ovakvo takmičenje bez obzira na predmet je održano ne samo u Republici Srpskoj, već i u BiH i šire, a na lijep način su promovisali Trebinje i istočnu Hercegovinu.