Zimska skola fizike.jpeg

U Gimnaziji „Jovan Dučić“ je počela šesta Zimska škola fizike, koja je okupila više od stotinu učenika zavšnih razreda osnovnih i učenika srednjih škola iz RS, Srbije i Crne Gore.

Predavači su, pored trebinjskih profesora fizike,  univerzitetski profesori iz RS i Srbije.

Bobo Slijepčević iz  Društva fizičara istočne Hercegovine, koje je i organizator škole,  kaže da je zadovoljan odzivom učenika, kao i predavačima koji su dokazani  u svom poslu.

„Ove godine najviše je popularno-naučnih predavanja , najenjenih učenicima koji još uvijek nisu sigurna da li će im bavljenje fizikom,  ili nekim  zanimanjima koja se oslanjaju na fiziku,  biti izbor. Takva predavanja su dobar način da vidi šta sve nudi ova nakuka.“ kaže Slijepčević.

Stefan Đorđević, istraživač na  Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je prvi put u Trebinju,  mladim fizičarima će predavati  o elektromagnetizmu, kao zanimljivom fizičkom fenomenu bliskom mlađoj geraciji,  pošto  uređaji koji koriste rade na principu elektromagnetnih talasa.

„Fizika opisuje svijet oko nas i veoma je zanimljiva nauka, “ ističe on i dodaje da prema dosadašnjim iskustvima u radu sa učenicima nauka, ipak, ima budućnost.

Bojan Kovačević, asistent na Prirodno- matematičkom  fakultetu Univerziteta u Banjaluci  je zadovoljan što mladi ljudi na  školskom raspustu izdvajaju vrijeme da prošire znanje iz fizike.

Predavaće imi elektrostatiku i  održati  predavanje o Nobelovoj nagradi dodjeljenoj prošle godine.

„Vidljiv je napredak u onosu na početak Zimske škole fizike u Trebinju, odziv  učenika raste, kvalitetnih predavača je sve više“, ocjenio je Kovačević

Marina Golijanin,  učenic a prvog razeda  Srednje pkole „Alkesa Šantić“ iz Nevesinja  je po prvi put u ovoj školi, a kaže da voli fiziku i da  očekuje  da nauči nešto novo i  lijepo druži sa vršnjacima.

Ognjen Bošković učenik trećeg  razred a u  Srednjoškolskom centru „Pero Slijepčević“ u Gacku očekuje da proširiti  svoje dosadašnje znanje iz fizike, jer je, po njemu, fizika nauka u kojoj uvijek ima novih pitanja.

Iz Modriče je na Zimsku školu fizike stigla Ružica Đurić, učenica devetog razreda OŠ „Sutjeska“, koja , takođe,  očekuje nova saznanja i lijepo druženje.

U ime gradske uprave ovogodišnje učesnike Zimske škole fizike pozdravio je Dragoslav Banjak  predsjednik Skupštine grada Trebinja.

Zimska škola fizike traje se do 18. januara, a pored teoretskih predavanja biće organizovane i laboratorijske vježbe.

Rad i ovogodišnje škole podržala je trebinjska gradska uprava, Republički pedagoški zavod,, Gimnazija „Jovan Dučić“ i  Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje.