Festival fizike 20231.jpg

Društvo fizičara Istočne Hercegovine, sinoć je u ulici Jovana Dučića organizovalo peti Festival fizike.

Radoš Radovanović, jedan od organizatora festivala kaže da posjetioci imaju priliku da pored eksperimenata iz elektrostatike, vide i malo robotike, kako radi 3D štampač, zanimljive robote, poput onog koji slaže rubikovu kocku, te da se svake godine trude upotpuniti program nekim novim, zanimljivim eksperimentima.

„Na festivalu učestvuju učenici Gimnazije 'Jovan Dučić' i Osnovne škole 'Vuk Karadžić', a prošle godine nam se pridružio i jedan strudent fakulteta fizike iz Beograda. S obzirom na to da su najbroniji posjetioci našeg festivala djeca, ove godine smo za njih pripremili kviz znanja sa nagradama“, rekao je Radovanović.

On je dodao kako smatraju da je popularizacija fizike i nauke uopšte jako bitna, te da naš obrazovni sistem ne njeguje praktični dio nauke.

„Fizika je nauka koja objašnjava kako funkcioniše svijet oko nas, daje nam odgovore na pitanja koja smo još kao djeca postavljali, bez obzira da li se bavimo naukom ili ne. Da bismo u potpunosti razumjeli sve te pojave, moramo ih opipati u stvarnosti i kroz eksperimente, da možemo vidjeti kako nešto funkcioniše“, naveo je Radoš.

Festival fizike 20232.jpg

Jedan od organizatora festivala je i Spasoje Kukurić, maturant trebinjske gimnazije.

„Živimo u vremenu brojnih otkrića, bez kvalitetnog obrazloženja i razumijevanja, zato je jako bitno zainteresovati mlade za fiziku i nauku uopšte. Večeras predstavljamo brojne eksperimente iz oblasti klasične fizike, zatim imamo eksperimente i iz elektrostatike, to je oblast fizike koja se bavi ispitivanjem elektriciteta, koja je kasnije bila vrlo bitna za pojavu struje“, istakao je Kukurić.