U toku je velika akcija Uprave za indirektno oporezivanje.

Uio bih.jpg

Na meti inspektora su oni koji automobile koriste isključivo u privatne svrhe, a izvršili su prenamjenu vozila iz privatnog u teretno. Ukoliko se kod nekoga utvrdi takav slučaj, izračunaće se dodatni iznos poreza, obračun zateznih kamata i biće im izdat prekršajni nalog.

U planu je da se izvrši približno 300 kontrola kod onih koji se nalaze u sistemu PDV-a.

"Pravo na odbitak PDV-a se ima samo ako je vozilo korišteno isključivo u poslovne svrhe što će svaki poreski obveznik morati dokazati i svim detaljima kao što su putni nalozi pređeni kilometri, otpremnice koje su pratile eventualni odlazak i opremanje robe na takvim vozilima", rekao je Ratko Kovačević, portparl Uprave za indirektno oporezivanje.

Inspektori će tako da utvrde da li je obveznik imao pravo na odbitak ulaznog PDV-a za nabavku i za ostvarene troškove korištenja vozila, ili nije, što zavisi od činjenice da li je vozilo bilo korišteno u poslovne svrhe. U firmama gdje je urađena prenamjena vozila za poslovne svrhe, smatraju da bi oni mogli da ispaštaju zbog onih koji takva vozila koriste isključivo u privatne svrhe.

"Imamo vozila koja smo prilikom kupovine uradili promjenu namjene sa putničkih na teretna iz razloga što je u tom slučaju moguć povrat kompeltnog iznosa PDV-a i prilikom daljeg korištenja vozila postoji mogućnost da sve troškove koje imamo na tim vozilima, da ih knjižimo kao troškove i koristimo ulazni PDV od tih troškova", kaže Sladomir Đurić, Firma "Respect Plus".

Vozila na kojima se vrši prenamjena moraju da prođu određene tehničke prepravke kako bi se zadovoljili zakonski okviri. Ovlaštena kuća koja se bavi tim poslovima izdaje urednu dokumentaciju, odnosno atest, da je vozilo tehnički opremljeno i da ispunjava sve propise i uslove da se promijeni namjena vozila u teretno.

"Mi uredno prijavimo pretvaranje namjene, vozilo ode na tehnički pregled, utvrdi se da li je izvršena dorada vozila u teretno, evidentira se, slika se, napravi se baza podataka za taj auto i dobije se atest da je taj auto pretvoren iz putničkog u teretni i sa tim dokumentom klijent ide u MUP i registuje vozilo kao takvo", navodi Slađenko Galić, vlasnik auto salona "Peugeot".

Akcija traje od 15. septembra kada je uočeno da se veoma skupi i luksuzni automobili atestiraju kao "teretna vozila". Sve to kako bi se provjerilo da li obveznici koji su u proteklom periodu izvršili nabavke takvih vozila imaju pravo na ulazni PDV, javlja ATV.