IMG_20200801_39732.jpg

Na Trgu palih boraca u Gradskom parku u Trebinju danas se okupilo oko 200 pripadnika boračkih kategorija iz cijele Hercegovine, tražeći bolji položaj za ovu kategoriju i život dostojan čovjeku.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Dejan Bodiroga rekao je da je teško i tužno što se borci okupljaju poslije 25 godina od rata.

"Ovo je miting upozorenja, da upozorimo da smo mi ti koji smo stvarali Republiku Srpsku, a ne neki pojedinci", naveo je Bodiroga.

On je istakao da boračke kategorije ništa ne traže da im se dava, već da traže pravnu državu iz koje neće odlaziti njihova djeca.

Ispred Bilećke brigade obratio se Branko Kovačević.

"Praštajte majke palih sinova jedinaca nama koji smo ostali živi i sve gledamo, a ćutimo, da bi živjeli ovi koji obraza nemaju", naveo je Kovačević.

On je istakao da te iste majke treba da praštaju živima jer se prodaju za sitne pare, ali i jer su ti sinovi uzalud pali jer su, kažu, Republiku Srpsku napravili takozvani stvaraoci.

"Zašto traže da im se to plati, jer onda je nisu stvorili, nego su je prodali. Patriotizam i rodoljublje se ne naplaćuje", naveo je Kovačević.

Predsjednik Mjesnog odbora Gorica trebinjskog BORS-a Perica Vukalović kazao je da je siguran da će borci ovoga puta istrajati, posebno u ispunjenju osnovnog prava - prava na posao i da žive od svog rada.

"U Trebinju imamo 400 nezaposlenih boraca i 40 djece palih boraca, a svi dezerteri su zaposleni", naveo je Vukalović.

On je istakao da "stvaraoci" kažu da borci nisu stvorili RS, a oni hoće zaostale plate i dnevnice.

"Novca ima za sve osim za borce", naveo je Vukalović.

Zahtjevi:

- Da se obezbijedi zakonsko rješenje da BORS dobije poseban status,

- Da svaki borac dobija mjesečni borački dodatak, prvenstveno nezaposleni borci, kao i da se povećaju lične i porodične invalidnine,

- Da se izvrši uplata doprinosa za ratni staž,

- Da Narodna skupština RS i Vlada RS jasno definišu pomoć za lica osumnjičena ili osuđena za navodne ratne zločine i njihove porodice,

- Da se poštuje zakon o zapošljavanju boračkih kategorija,

- Da isplate za boračke kategorije idu preko trezora kao prioritet,

- Da se hitno sazove tematska sjednica NSRS na kojoj će se usvojiti dinamika ispunjavanja zahtjeva.

Ako se ne ispune zahtjevi, borci najavljuju preduzimanje radikalnijih koraka.

Rok za rješavanje zahtjeva je 21. septembar 2020.