Broj karcinoma debelog crijeva kod mlađih osoba u porastu je u mnogim bogatijim zemljama, dok se broj tih dijagnoza kod starijih odraslih osoba ne mijenja ili čak i smanjuje, pokazalo je novo istraživanje.

ljekar mladi.jpg

Trend rasta karcinoma debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba započeo je sredinom devedesetih, prema izvještaju objavljenom u časopisu "Gut".

Novo otkriće znači da "ako imate simptome koji odgovaraju karcinomu debelog crijeva i rektuma, trebalo bi da odete na pregled bez obzira na to koliko vam je godina", kaže koautorka istraživanja Rebeka Sigl, naučni direktor u Američkom društvu za borbu protiv raka.

Najčešći simptomi kod mladih osoba, na osnovu istraživanja, isti su kao i kod starijih pacijenata - zatvor, krv u stolici ili rektalno krvarenje, nadutost, dijareja, stolica užeg obima nego što je uobičajeno, gasovi, bolovi i grčevi.

Kad se ti simptomi pojave dan ili dva, to vjerovatno ne znači rak, kaže dr Sigl i dodaje da "ukoliko te simptome imate dvije ili tri nedjelje, idite na pregled".

Dr Sigl i njen tim proučavali su globalne podatke tragajući za razlozima rasta broja slučajeva toga raka u SAD. Jedan vjerovatni "kandidat" su promjene u prehrani.

"Izvori hrane značajno su se promijenili u drugoj polovini 20. vijeka", kaže dr Sigl i navodi da "iako se čini kao da gotovo tragate za iglom u plastu sijena, postoji najmanje nekoliko studija koje su proučavale zaslađene napitke i po kojima čak i umjerena konzumacija povećava rizike. A ne radi se samo o zaslađenim napicima, nego i o kukuruznom sirupu s mnogo fruktoze kod kog je uspostavljena veza. Ugljeni hidrati visokog glikemijskog indeksa mogu da stvore upaljeno okruženje u probavi".

Statistika

Od 2008. do 2012. među 42 zemlje s kvalitetnim registrima za rak stopa raka debelog crijeva među osobama u dobi od 20 do 49 godina bila je najniža u Indiji (3,5 na 100.000 stanovnika), Ugandi (3,8 na 100.000) i Čileu (3,8 na 100.000), a najviša u Koreji (12,9 odsto na 100.000), Australiji (11,2 odsto na 100.000), SAD (10,0 na 100.000) i Slovačkoj (10,0 na 100.000).