Ove godine jesen stiže u ponedjeljak 23. septembra u 9.50 časova. To je 266. dan u godini (računajući i 23. septembar), a do kraja godine ostaje još 99 dana, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

jesen 2019.jpg

Jesen stiže na sjevernu Zemljinu poluloptu, dok na južnoj u istom trenutku počinje proljeće.

Jesen će trajati 90 dana, a završiće se 22. decembra 2019. u 5.19 sati kada počinje zima.

U trenutku dolaska jeseni daljina Sunca od Zemlje je 150.136.350 kilometara i svjetlosnom zraku treba osam minuta i 20 sekundi da pređe ovu razdaljinu.

"Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom godišnjem kretanju nebom, presječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati, zato se taj dan zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij", pojasnili su u TAU.

Iako se smatra da je jesen najtužnije godišnje doba jer lišće opada, kiše znaju biti duge i dosadne, a nebo prekriveno sivim oblacima - ipak jesen u Trebinju nije klasična kontinentalna, nego mediteranska.

Ovdje jesen može biti sunčana, lijepa i prijatna građanima, naročito djeci i starijima. Ugodna za igru, izlaske i duge šetnje.