Kada je uzrok povišenog krvnog pritiska poznat, hipertenziju je moguće trajno izlikečiti. Najčešće prepoznat razlog zbog kojeg krvni pritisak prelazi svoje normalne granice su promjene koje nastaju na arterijama bubrega.

Krvni pritisak.jpg

Doktor Milosav Tomović iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" kaže da je procjena da u zapadnim zemljama najmanje pet odsto hipertenzivnih pacijenata ima neki oblik promjena na arterijama bubrega.

- Procenat je sigurno i dosta viši, sve zavisi koliko detaljno se traži uzrok hipertenzije - kaže dr Tomović.

Kada se promjene na arterijama bubrega izliječe, trajno se regulišu i vrijednosti krvnog pritiska, bez potrebe za lijekovima.

Drugi uzorci hipertenzije najčešće se pronalaze u poremećaju hormona i pojavi tumora.

- Kada mlad čovjek oboli od hipertenzije svakako bi trebalo da se posumnja na neki konkretan uzrok - kaže sagovornik "Novosti".

To bi mogao da bude poremećaj u povećanoj produkcija hormona iz nadbubrežne žlijezde, tumor ove žlijezde, ali i poremećaj u funkciji štitaste žlijezde.

Među poznate razloge ubrajaju se i tumor hipofize, slip apnea, određeni likekovi, kao i upotreba kokaina.

Pacijentima kojima i pored dnevne upotrebe više lijekova ne može da se reguliše vrijednost krvnog pritiska, obično se radi renalna denervacija, odnosno uništavanje nervnih vlakana u arterijama bubrega.

- U posljednje vrijeme se radi na otkrivanju novih lijekova koji bi mogli supresijom dijelova ćelija koji učestvuju u stvaranju određenih proteina i hormona da zaustave proces povišenja krvnog pritiska - kaže dr Tomović.