Svako ko posjeduje elementarno poznavanje rada na računaru, uz nekoliko klikova mišem može da vidi na kojoj kućnoj adresi su prijavljeni ili borave direktori nekih od najvećih kompanija u RS, pišu "Nezavisne novine".

racunar programiranje.jpg

Naime, Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Republike Srpske svakodnevno preko svoje internet stranice objavljuje dokumenta s ličnim podacima privrednika. 

Da li je prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, utvrdiće Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, koja je, nakon što su je "Nezavisne" obavijestile o ovoj pojavi, najavila pokretanje postupka po službenoj dužnosti. 

U pitanju su rješenja nadležnih sudova vezana za osnivače i odgovorna lica u pravnim licima, a koja su, kako su nam poručili iz APIF-a, po zakonu dužni da objavljuju. 

U tim rješenjima se, pored podataka o vrsti djelatnosti, sjedištu firme, registarskom broju, osnivačkom kapitalu i slično, nalaze kućne adrese osnivača i odgovornih lica te brojevi njihovih ličnih karata i pasoša. 

Na taj način su, prema ocjeni bezbjednosnih stručnjaka, ove ljude izložili riziku od brojnih zloupotreba.

"Većina tih privrednika je dobro materijalno situirana, što je svima jasno, pa je i lopovima i kriminalcima sada posao olakšan, jer veoma jednostavno mogu pronaći adresu svoje potencijalne mete", kazao nam je jedan od ovih stručnjaka koji je insistirao na anonimnosti. 

Podsjećamo, prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka, lični podaci su ime i prezime, JMB, adresa prebivališta, odnosno boravišta, ili bilo koji drugi podatak na osnovu koga možemo prepoznati ili utvrditi o kojem licu se radi, a građani na osnovu zakona imaju pravo na tajnost tih podataka.

U Privrednoj komori Republike Srpske mišljenja su kako nije neophodno da svi lični podaci pojedinca budu javno dostupni, jer, kako ocjenjuju, to nije od suštinske važnosti za poslovanje preduzeća i djelatnosti kojom se bave. 

"Smatramo da nema potrebe da toliko detaljni podaci o nekom pojedincu budu dostupni svima. Evropska unija teži ka sve većoj zaštiti ličnih podataka i, ako je želimo slijediti, i mi treba da idemo u tom pravcu", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Komore. 

APIF smo pitali da li su svjesni potencijalnih rizika kojima su izloženi oni čiji su lični podaci objavljeni, ali su naše pitanje ignorisali. 

U svom odgovoru su nam rekli kako su u obavezi da odluke suda objavljuju na svojoj internet stranici u skladu sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u RS.

Zanimljivo je to da je nedugo nakon što smo poslali naša pitanja dio rješenja skinut sa njihove internet stranice.