Stotinak zainteresovanih ljudi pogledali su jedini u Srpskoj kroz teleskop rijetku pojavu djelimičnog pomračenja Mjeseca.

Pomracenje mjeseca trebinje4.jpg

Građani Trebinja su bili najbrojniji, najviše djeca i omladina, a pojavu su, takođe, posmatrali gosti Trebinja iz Banjaluke, Beograda, Novog Sada, Frankfurta i Nikšića.

Pomračenje je trajalo tri časa, a oni najuporniji ostali su do ponoći, kada je pomračenje završilo.

U trenucima najveće faze, oko 60 procenata Mjesečeve površine (sjeverna hemisfera) pokrivala je tamna sjena planete Zemlje. 

Osim Mjeseca, zainteresovani su kroz teleskop pogledali planete Jupiter i prstenastu planetu Saturn. 

Predsjednik Trebinjskog astronomskog udruženja (TAU) Mira Ilića kaže da je zbog blizine centru grada ambijent bazena u Bregovima najugodnije mjesto za astronomska posmatranja u Trebinju. 

Pomracenje mjeseca trebinje2.jpg

Ilić kaže da je Trebinje bio jedini grad u Srpskoj koji je imao organizovano posmatranje ove rijetke pojava, dok već deset godina trebinjski astronomi redovno organizuju javna posmatranja neba za građane i učenike osnovnih i srednjih škola u Trebilju koji su tako najbolje obavješteni o astronomskim dešavanjima u Republici.

Čanovi TAU ranije su bili gosti sa teleskopima u Ljubinju i Bileći gdje su zainteresovani bili po prvi put u prilici da kroz teleskope posmatraju nebeska tijela.

Ovakvim javnim posmatranjima i turisti u posjeti Trebinju imaju priliku i "bace oko" kroz teleskop na nebeska tijela ukoliko do njih dođe informacija o posmatranju.

Pomracenje mjeseca trebinje1.jpg

Pomračenje je organizovalo Trebinjsko astronomsko udruženje u saradnji sa Mediteran kulturnim centrom.

Američki kutak Trebinje se pridružio posmatranju pojave sa svojim teleskopom, a rukovodilac Kutka izrazila je volju za budućom saradnjom u sličnim astronomskim aktivnostima.

Pomracenje mjeseca trebinje3.jpg