Mladi se o reproduktivnom zdravlju i zaštiti od polno prenosivih bolesti najviše informišu putem medija i interneta, a radi povećanja nivoa znanja o ovoj oblasti bilo bi neophodno uvesti novi predmet "zdravstveno prosvećivanje", rekla je predsjednik Udruženja "Međunarodni centar za promociju ljudskih prava" iz Trebinja Aleksandra Vuković.

projekat vukovic.jpg

Vukovićeva je, nakon predstavljanja rezultata projekta "Identifikovanje i promocija mjera i aktivnosti na zaštititi reproduktivnog zdravlja mladih", istakla da je radi povećanja nivoa znanja o ovoj oblasti neophodno ići ka promjeni nastavnog plana i programa za završni razred osnovne škole. 

"Tom promjenom bi se uveo novi predmet pod nazivom `Zdravstveno prosvećivanje` u okviru koga bi se kao uža oblast izučavalo polno vaspitanje", pojasnila je Vukovićeva. 

Ona je istakla da je na reproduktivno zdravlje stavljena tradicionalna javna zabrana, ali da, zapravo, ne postoji razlog da ova tema ne bude dio javnog diskursa. 

"Ovo istraživanje je pokazalo da se djeca, odnosno mladi, o temi seksualnosti najmanje informišu prilikom razgovora sa roditeljima, jer svega 12 odsto ispitanika se o ovoj temi informiše u razgovoru sa jednim ili oba roditelja, a tek osam odsto u školi", navela je Vukovićeva. 

Vukovićeva je istakla da svega njih 17 odsto njeguje zdrave životne stilove. 

Doktor trebinjskog Doma zdravlja Anđela Milenković rekla je da je stav ljekara ove ustanove da u škole treba uvesti predmet o polnom vaspitanju, kako bi se probudila svijest mladih o posljedicama njihovog ponašanja u adolescenciji. 

"Mi smatramo da bi trebalo da se uvede ovaj predmet u škole da bi djeca dobila stručne informacije od stručnih lica i stručne literature, a ne da zapitkuju na internetu ili roditelje koji opet nisu učili o tome i možda ne mogu da im daju prave informacije", navela je Milenkovićeva. 

Direktor Centra srednjih škola u Trebinju Nedeljka Ilijić navela je da podaci iz istraživanja kažu da poznavanje reproduktivnog zdravlja učenika nije na zavidnom nivou, zbog čega se i u narednom period na rješavanju tog nedostatka mora aktivno raditi. 

Projekat je realizovalo Udruženja "Međunarodni centar za promociju ljudskih prava" u saradnji sa Ministarstvom porodice omladine i sporta Republike Srpske.