Proljeće ove godine dolazi 20. marta u 22.58 sati. U isto vrijeme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Proljeće će trajati 92 dana to jest do 21. juna 2015. u 16.54 sati kada počinje ljeto, navode u Trebinjskom astronomskom udruženju /TAU/.

safran proljece.jpg

Proljeće počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju presiječe nebeski ekvator i pređe na sjeverno nebo.

Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan (obdanica) i noć traju po 12 sati i jednaki su pa se taj dan zove dan proljećnog ekvinocija (lat. aequs = jednak, nox = noć) to jest dan proljećne ravnodnevice. U stvarnosti ovo kretanje Sunca je samo prividno jer Zemlja se okreće oko Sunca.

U trenutku početka proljeća Sunce će se nalaziti u sazvežđu Riba i od naše planete biće udaljeno oko 149 miliona kilometara. Svjetlosnom zraku biće potrebno 8 minuta 17 sekundi da stigne od Sunca do nas.

Dolaskom proljeća sivilo zime nestane u šarenilu toplih boja zelenih travnjaka, mirisnog cvijeća i olistalog drveća. Laste se vraćaju sa juga, a malene pčelice lete sa cvijeta na cvijet u društvu šarenih leptira. Sve postane ljepše kad stigne proljeće.

Proljeće u Trebinje je stiglo još sredinom februara kada su u okolnim brdima već procvjetali prvi šafrani.