Poznato je da je Trebinje uvijek imalo nadarene učenike osnovnih i srednjih škola pa bi se izgradnjom Istraživačko-obrazovne stanice u Zgonjevu pružila prava prilika da učenici pokažu svoje talente i usavrše svoje intelektualne sposobnosti što bi im bio veliki podsticaj za napredak u kasnijoj obrazovnoj i stručnoj karijeri, navode u Trebinjskom astronomskom udruženju /TAU/.

posmatranje mjeseca 1.jpg

Snimanje nebeskih tijela, u ovom slučaju Mjeseca, veoma je teško uraditi mobilnim telefonom držanim u ruci preko okulara teleskopa. Potrebno je uhvatiti pravi trenutak za što treba imati mirne ruke i zadržati dah jer najmanjim pokretom izgubi se slika iz centra optičkog polja - zato što teleskop, okular i objektiv mobitela imaju bar deset optičkih elemenata i čija je tolerancija kolimacije (usmjerenost optičkih osi komponenata) na kraju u mobilnom telefonu - manja od jednog milimetra.

Prikazani su snimci Super Mjeseca od 19. februara 2019. koje su tokom posmatranja u trebinjskoj Osnovnoj školi ’’Vuk Karadžić’’ uradile učenice sedmog razreda - Ivona Putica, Andrea Vukalović i Sara Mandeganja - mobitelom preko okulara teleskopa.

S obzirom na to da su fotografije napravljene kroz mali teleskop (prečnik objektiva 75 mm) sa mobilnim telefonom koji su držanile u ruci i da je to bio njihov prvi pokušaj fotografisanja Mjeseca, fotografije su veoma uspješne.

Mladih talenata u Trebinju ima mnogo, samo im treba pružiti priliku.

posmatranje mjeseca.jpg