Hercegovci kažu da im, kada napuste rodni kraj, uz porodicu i kućni prag, najviše nedostaje hrana poput sira, pršuta, kupusa raštana, domaćeg ajvara i džema, med, rakija loza i vino. Rodnu grudu posjećuju i po nekoliko puta godišnje, a po odlasku obavezno kupuju sve ove proizvode i to ne samo za svoju upotrebu, već i za drage prijatelje koji su se za veoma kratko vrijeme navikli na najbolje iz Hercegovine.

stara hercegovacka kuca beograd (6).jpg

U ovoj grupi nalaze se i hercegovački Beograđani, koji, kako kažu, srećom, više neće morati da „tegle“ iz Hercegovine proizvode bez kojih, jednostavno ne mogu. Sada najbolje hercegovačke delicije, ali i lozu i vino, mogu da kupe u „Staroj hercegovačkoj kući“ u Bulevaru kralja Aleksandra 210.

Upravo u ovoj prodavnici, uređenoj na hercegovački način, mogu se kupiti različiti sirevi, vino, rakija, med, proizvodi od bijelog luka, čajevi od hercegovačkog bilja, kozmetički preparati nastali u Hercegovini.

Trebinjac Davor Danilović više od pet godina je razmišljao o jednom ovakvom, slobono možemo da kažemo, reprezentativnom prodajnom objektu. Krajem novembra je ostvario svoju želju, u Beogradu, u jednoj od najprometnijih ulica, otvorio je prodavnicu najboljih i prepoznatljivih hercegovačkih proizvoda.

stara hercegovacka kuca beograd (4).jpg

U oko 40 kvadrata prodajnog prostora smjetio je raznovrstan asortiman proizvoda, pa već sada za njima vlada veliko interesovanje svih Hercegovaca, ali i Beograđana.

„Otvorio sam ’Staru hercegovačku kuću’ baš na Bulevaru kako bi se za nju što više pročulo, ali i ako bi je naši zemljaci što jednostavnije pronašli. Ljudi su ovo već prepoznali, pa u prodavnicu ne svraćaju samo Hercegovci, već i brojni Beograđani“, kaže Danilović.

Mjesecima je obilazio proizvođače u Hercegovini, sa njima razgovarao i dogovarao saradnju. Sada, dodaje, planira da proširi asortiman sa domaćim džemovima, proizvodima od smokve, domaćim ajvarom, sirupima od nane, zove, drenjine, šipka.

stara hercegovacka kuca beograd (3).jpg

Ono što naše ljude najviše obraduje kada uđu u ovu prodavnicu je što, osim proizvoda, mogu da vide i tradicionalne hercegovačke motive. Tako su noseći stubovi ukrašeni bilećkim kamenom, dok je na jednom od zidova nacrtan mural sa motivima Trebinja poput Perovića mosta, dolapa, platana i grožđa. Na zidu je okačen dio stare narodne nošnje, a uskoro će, kaže nam Danilović, prodavnicu ukrasiti i starom peglom na žar i komastrama.

Prema Danilovićevim riječima, Hercegovci u Beogradu često navrate u prodavnicu – kupe, popričaju, degustiraju neke od brojnih sireva poput sira iz mješine, ulja, grude, ali i pršut, te proizvode od bijelog luka. Uz sve ovo, i dobar razgovor, neizostavna je i čašica-dvije domaće rakije ili vina.

stara hercegovacka kuca beograd (1).jpg

„Najviše bih volio kada bih obezbijedio da u prodaji imam raštan kupus. Svi me pitaju kada ćemo ga nabaviti. Vjerujte, i ja bih volio da ga mogu češće spremati. Pokušavam da napravim priču i za raštan, nadam se da će uskoro biti u prodaji. Sada ga ima u nekoliko restorana i za njega se čeka red“, navodi Danilović.

Otvaranje „Stare hercegovačke kuće“ obradovalo je i Trebinjca Mirka Gojšinu. Kaže da sada sve ono što je još kao dijete zavolio može da kupi na jednom mjestu i da se pritom sa ljubaznim osobljem ispriča o Hercegovini.

stara hercegovacka kuca beograd (2).jpg

Gojšina priča da, uglavom, u rodno Trebinje ide dva puta godišnje. Neizostavno je da pri povratku u Beograd kupi sira, meda, vina, pršuta, kobasice i raštana kupusa koga mu spremi rodbina.

„Sada ću, napokon, sve to moći da kupim i na Bulevaru. Svaka čast na otvaranju ove prodavnice, vjerujem da će se brojni Hercegovci iskreno obradovati“, naveo je Gojšina.

A ako još uvijek niste posjetili „Staru hercegovačku kuću“ sada je prava prilika da to učinite. Vjerujemo da ćete se i vi kao i mi jutros oduševiti i poželjeti da je što češće posjećuje. Jer se miris Hercegovine daleko osjeti.

stara hercegovacka kuca beograd (8).jpg

stara hercegovacka kuca beograd (9).jpg

stara hercegovacka kuca beograd (10).jpg

stara hercegovacka kuca beograd (7).jpg

stara hercegovacka kuca beograd (5).jpg

stara hercegovacka kuca beograd (11).jpg

stara hercegovacka kuca beograd (12).jpg

stara hercegovacka kuca beograd (13).jpg