U Trebinju je tokom 2018. godine zapaljeno šest vozila, od toga tri su u vlasništvu pripadnika policije, dva radnika Poreske uprave a jedan trebinjskog biznismena. Međutim, to, izgleda, nije dovoljan razlog da gradski oci već jednom reaguju na pravi način, već ponovo sazivaju tijelo čija je osnovna funkcija, narodski rečeno, "da prosipa pamet".

vozilo zapaljeno.jpg

U gradu od 30.000 stanovnika šest paljevina trebalo bi da alarmira sve snage bezbjednosti, da gradska uprava traži hitno pronalaženje počinilica, a ne da od sjednice do sjednice ponavljaju da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i bez ikakvog pogovora usvajaju izvještaje o bezbjednosnoj situaciji u našem gradu.

Ako nam se ovakve paljevine događaju u mjesecima kad je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, bilo bi lijepo da nadležni građanima pojasne šta treba da se dogodi da izvještaj o stanju bezbjednosti već jednom neko zaista sagleda i ukaže, zapravo, na katastrofalno bezbjednosno stanje na trebinjskim ulicama.

Nije valjda normalno da šest vozila bude zapaljeno tokom jedne godine, a da se za nijedno ovo krivično djelo ne zna ko ga je počinio?

Tragikomičan je današnji sastanak Foruma za (navodnu) bezbjednost. Ljepše bi bilo da su svi njegovi akteri ćutali, nego što su sa njega poručili ono što su poručili.

U Trebinju više niko nije bezbjedan. Svačija imovina može da bude na meti. Da je sreće ministar Dragan Lukač već danas bi došao u Trebinje.

Ali ni taj film, izgleda, nećemo gledati, jer je u našem gradu stanje bezbjednosti zadovoljavajuće.

U ovakvim slučajevima, neko od nadležnih bi morao da odgovara i to ne samo svojom funkcijom, već lično pred građanima da odgovori na brojna pitanja i da pojašnjenja.

Ponovo se javlja potreba za samoorganizovanim stražama. Jer bolje je na smjene stražariti po dva sata, nego sa strahom zaspati.