Sudija.jpg

Nekadašnji kuvar u bolnici "Dr Mladen Stojanović" iz  Prijedora Nenad Tejić osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 5.000 KM novčane kazne jer je od supružnika B.Č. i M. Č, uzeo 2.500 KM da bi im, koristeći svoj uticaj u bolnici, omogućio ostvarivanje prava na invalidsku penziju, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Tejić je je osuđen za krivično djelo trgovina uticajem, a prema presudi, novčanu kaznu je dužan da plati roku od tri mjeseca počev od dana pravosnažnosti ove presude.

 - Ako optuženi ne plati novčanu kaznu u ostavljenom roku, ista će se zamijeniti kaznom zatvora, tako što će se za svakih započetih 50 KM novčane kazne odrediti jedan dan zatvora – navodi se u presudi koja je objavljena na stranici suda uz navođenje inicijala.

Dodaje se da je  sud donio rješenje da se od optuženog  oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 2.500 KM.

Tejić je osuđen po optužnici Republičkog tužilaštva koja je podignuta 19. januara ove godine i koja ga tereti za produžen krivično djelo trgovina uticajem.

Prema optužnici, Tejić je u toku marta 2019. godine, u Prijedoru, u Opštoj bolnici "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru, gdje bio zaposleni na radnom mjestu kuvar, neposredno od M.Č. i B.Č. zahtijevao nagradu u vidu novca da bi korišćenjem svog pretpostavljenog uticaja omogućio B.Č. da ostvari invalidsku penziju.

- Optuženi je tvrdio da ima uticaj kao zaposlenik bolnice i da može da posreduje  kod svojih radnih kolega – ljekara, da na ime B.Č. sačine neophodnu medicinsku dokumentaciju za potrebe postupka za ostvarivanje prava na invalidsku penziju kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske. Optuženi je  od B.Č. i njenog supruga M.Č, svjestan zabranjenosti svojih radnji čije je izvršenje htio, tražio da mu predaju novčani iznos od ukupno 2.500 KM, predstavljajući im da bi tim iznosom počastio ljekare, da bi kasnije u dva navrata i primio navedeni iznos - stoji u optužnici.

Dalje se navodi  da se optuženi neutvrđenog dana, u toku ljeta 2019. godine, sastao sa B.M, kojem je od ranije bilo poznato da je Tejić zaposlen u bolnici i kod kojeg se u ranijem periodu raspitivao o postupku i načinu ostvarivanja invalidske penzije, i od istog zahtijevao novčani iznos od 12.000 KM.

Kako se navodi novac je tražio  da bi korišćenjem svog pretpostavljenog uticaja koji je tvrdio da ima kao zaposlenik bolnice posredovao kod ljekara kao svojih radnih kolega, da sačine neophodnu medicinsku dokumentaciju na ime B.M koju bi koristio za potrebe postupka za ostvarivanje prava na invalidsku penziju kod Fonda za penzijsku i invalidsko osiguranje Republike Srpske, na šta B.M. nije pristao.