Ugodna vedra noć sa daškom vjetra uz svježu Trebišnjicu, privukla je na travnjak bazena u Bregovima veći broj naših sugrađana i gostiju iz Srbije, da kroz teleskop pogledaju Mjesec u prvoj četvrti i planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars.

posmatranje planeta 2018 (2).jpg

Tročasovnom posmatranju prisustvovalo je više od 120 zainteresovanih ljubitelja astronomije, uglavnom djece i omladine, koji su, pored posmatranja sjajnih nebeskih tijela, proveli lijepu ljetnu noć uz druženje i razgovor na teme vezane za astronomiju i kosmička istraživanja.

Ovo je bilo 60. javno posmatranje nebeskih tijela u Trebinju u posljednjih devet godina - od kada takva posmatranja organizuje Trebinjsko astronomsko udruženje.

posmatranje planeta 2018 (1).jpg

Hiljade naših sugrađana svih generacija prisustvovalo je takvim posmatranjima, što govori da u Trebinju ima interesa za astronomiju i nauku uopšte, ali naučno popularizatorskih institucija u gradu nema.

Godinama se pokušavalo nešto uraditi da se u Trebinju izgradi manja astronomska opservatorija (najjeftiniji projekt od 12.000 KM), koja bi bila jedinstvena u Srpskoj, BiH i užem regionu, i koja bi gradu dala naučnu nijansu koju nikada nije imao.

Nijedna lokalna vlast do danas nija imala sluha za taj naučni projekt, iako su iz Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske još prije šest godina obećali participaciju od 50 odsto sredstava u izgradnji opservatorije.

posmatranje planeta 2018 (3).jpg