Praznik Svetog proroka Ilije - Ilindan prisluga je sela Bobovišta, i proslavlja se u prvu nedjelju po Ilindanu. Osim Bobovišta, Ilindan je prisluga više okolnih sela, i proslavlja se još od srednjeg vijeka, što potvrđuju brojni toponimi kao npr. Ilin vrh (najviši vrh planine Vlaštica), Ilina glavica...

bobovista (1).jpg

U Bobovištima se svake godine proslavlja praznik Svetog Georgija i Svetog proroka Ilije. Tako je bilo i ove godine za Ilindan. Svetu liturgiju služio je nadležni paroh Boris Banduka.

Svetoj liturgiji prisustvovali su mještani Bobovišta i njihovi gosti. Ove godine, na poziv predstavnika sela i crkvenog odbora, proslavi su prisustvovali gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina.

Poslije bogosluženja mještani su pripremili trpezu ljubavi, u objektu koji su sami sagradili i koji im služi za redovno okupljnje i druženje.

bobovista (3).jpg

Gradonačelnika Trebinja Luku Petrovića i njegove saradnike, ispred mještana Bobovišta i MZ Ivanica, pozdravio je Danilo Mandeganja.

On se zahvalio Petroviću, što je prvi put od završetka rata grda Trebinje izdvojio dio sredstava iz budžeta grada Trebinja za obnovu kuća srpskih povratnika na prostoru opštine Ravno, kao i na finansijskoj pomoći nezaposlenim borcima VRS sa područja opštine Ravno.

Gradonačelnik Petrović, u razgovoru sa mještanima Bobovišta i srpskim odbornicima u opštini Ravno, upoznao se sa situacijom u kojoj srpski povratnici žive i sa kakvim se sve problemima susreću tokom obnove života na svojim viševjekovnim ognjištima.

bobovista (2).jpg

On je istakao važnost povratka i obnove života na ovom području, i obećao da će grad Trebinje i ubuduće još više pomagati srpske povratnike na području opštine Ravno, u dogovoru sa njihovim predstavnicima.

Ovo srpsko selo, može poslužiti za primjer drugima, koliko se može postići požrtvovanjem, slogom i zajedničkim radom u obnovi svojih, u ratu porušenih ognjišta.

O CRKVI I SELU

Na Ilijinoj glavici i danas postoji srednjevjekovna crkva posvećena Svetom proroku Iliji, oko koje ima više srednjevjekovnih grobnica. Ova crkva datovana u 1471. godinu, i danas je aktivna crkva.

Crkva na Ilijinom vrhu (Vlaštica) nalazila se na dominantnom mjestu, na staroj kamenoj gradini, na visini 911. metara. Prema sačuvanom narodnom predanju, u blizini ove crkve nalazio se veliki krst koji su srušili Turci, odmah po okupaciji ovih prostora. I crkva je vjerovatno tada porušena i nije nikada poslije obnavljana. Oko Bobovišta, još u srednjem vijeku postojale su tri crkve, od kojih je jedna nedavno obnovljena i posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, krsnoj slavi svih porodica u Bobovištima.

Da su Bobovišta bila i u prošlosti značajno mjesto govori i podatak da je u njemu živjela i srpska - trebinjska vlastela Bogdančići (Ljubibratići), jedna od najstarijih srpskih porodica na prostoru Trebinja.

Selo Bobovišta smješteno je na prostoru između Trebinja i Dubrovnika, u Trebinjskoj površi, uz nekadašnji karavanski put, a danas uz magistralu Trebinje - Dubrovnik.

Ovo srpsko selo stradalo je u ratu 1991-1995.

U ljeto i jesen 1992. godine na planini Vlaštici vođene su odsudne borbe između hrvatske vojske koja je izvršila agresiju na prostor opštine Trebinje i Vojske Republike Srpske, koja je branila taj dio opštine.

Hrvatska vojska je tada okupirala trećinu teritorije opštine Trebinje, opljačkala i zapalila 40-ak srpskih sela, minirala srpske pravoslavne crkve i raskopala srpska groblja. Na tom okupiranom dijelu Trebinja po završetku rata i potpisivanju Dejtonskog sporazuma formirana je Opština Ravno.

Završetkom rata, nisu prestali svi problemi ovog sela, kao i drugih srpskih sela u Opštini Ravno, naprotiv. Mještani Bobovišta među prvim su se vratili u svoje selo, i zajedničkim radom uspjeli su da obnove većinu kuća.

Obnovljena je i stara crkva posvećena Svetom Georgiju u seoskom groblju. Prije više godina obnovljena je elektro mreža. Danas u selu stalno živi desetak domaćinstava, dok se vikendom u ovo, desetak kilometara od Trebinja udaljeno selo, okupi većina mještana.

Svi mještani se bave poljoprivredom i stočarstvom. Svoje proizvode prodaju u samom selu, gdje im kupci dolaze i kupuju.