Građani Trebinja, kao i gosti našeg grada, sinoć su imali jedinstvenu i rijetku priliku da sa bazena u naselju Bregovi posmatraju kroz teleskop potpuno pomračenje Mjeseca.

krvavi mjesec trebinje 2018 (2).jpg

Ugodna ljetna noć, osvježena žuborenjem Trebišnjice, privukla je tokom tročasovnog posmatranja više od 120 naših sugrađana, većinom djece i omladine, ali i goste iz Srbije i naše dijaspore iz Kanade i Australije.

Izuzetno vedro trebinjsko nebo, na kome su pored ’’krvavog’’ Mjeseca prisutni posmatrali sjajne planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars - bila je pozornica ovog rijetkog prirodnog fenomena, kažu za TrebinjeLive.info iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

krvavi mjesec trebinje 2018 (1).png

Što se tiće Trebinja, može se slobodno reći - da nikada više ovakav splet nebeskih okolnosti za ovakvu pojavu neće se ponoviti i biti vidljivi iz našeg grada.

Potpunih pomrečenja Mjeseca će biti i ubuduće, a planeta Mars svakih 15 i 17 godina dolazi u svoj perihel (najbliža Suncu i u najvećem prividnom sjaju). Parada sjajnih planeta će se, takođe, ponoviti u budućnosti, ali u različitim sazviježđima.

Ali da u istoj noći imamo potpuno pomračenje Mjeseca, sjajnu planetu Mars tačno u perihelu i na nebu odmah ispod ’’krvavog’’ Mjeseca u sazviježđu Jarca i paradu sjajnih planeta na nebu - to se neće ponovitu u sljedećih 150 miliona godina za koliko softverski astronomski program pokazuje.

krvavi mjesec trebinje 2018 (4).jpg

"Ova rijetka pojava pokazuje kako je u kosmosu sve prolazno i u pojedinostima neponovljivo i postojanje svega složenog, zapravo veoma kratko traje", istakli su u TAU.

Jedino u Trebinju (nigdje drugo u Republici Srpskoj) najavljena je organizacija posmatranja teleskopom ove rijetke pojave za građane, a organizatori su bili Mediteran kulturni centar i TAU.

krvavi mjesec trebinje 2018 (6).jpg

krvavi mjesec trebinje 2018 (2).png