Sa pokloničkog putovanja na Hilandar vratili su se članovi Biciklističkog kluba /BK/ "Leotar" Blagoje Rosandić, Zdravko Rosandić, Đuro Milinković, Srđan Suškavčević, Luka Milojević, Aljoša Slavić, Željko Miletić kao i Marija Pajović (koja je išla do Uranopolisa), bajkeri Ljuba Ratković, Milosav Damjanac, Ilija Kržić, Mladen Daković, Nebojša Šušić, Vladimir Lučić i auto pratnja Dejan Čučković i Velibor Žarković.

hilandar (3)-min.jpg

Svi su puni utisaka sa ovog jedinstvenog putovanja na mjesto kome su po prvi put išli svi sem Blagoja Rosandića. Kažu, ne postoje riječi za njih da se opiše osjećaj kad su stupili nogom na to sveto mjesto, jer svaki čovjek treba to da doživi.

Oni koji su krenuli na ovaj put, dalek oko 900 kilometara, pošli su zbog vjere, uživanja u vožnji biciklom i motorom, ali i da bi upoznali nove krajeve i ljude, napravili fotografije, družili se.

"Ovo je jedan vid promocije svega toga, jer danas mlađi neprimjećuju duhovan svijet i sve je podređeno materijalnom. Mi smo bili na pokloničkom putovanju, bilo je dosta iskušenja i veliki je podvig odreći se svega toga čega smo se navikli i navići se na novi režim buđenja, vožnje cijeli dan po Suncu", kaže Slavić.

Kada se dođe na sveto mjesto, fizički umor se ne osjeća, bolovi prestaju i čovjek shvata da se sve to isplatilo.

Pričaju da su tokom putovanja imali problema, bili umorni, da im se čak i plakalo od bolova.

trasa puta.jpg

"Vozili smo i spremali se na ovaj put, ali nismo vjerovali da će biti ovako teško. Treba biti psihički pripremljen na najsnažniji način jer kroz psihičku pripremu spreman si i fizički", dodao je Slavić.

Svako jutro budili su se oko 5.00 sati, da bi sveć u 6.00 krenuli na put. U prosjeku su vozili oko 150 kilometara i na odredište su dolazili u poslijepodnevnim satima. 

Bili su na vojničkom groblju Zejntilik u Solunu, pričali sa djedom Đorđem, čuvarom groblja. Bilo je vremena i za šalu ,jer je na taj način i vrijeme brže prolazilo, tako se dizao i moral među biciklistima.

hilandar (1)-min.jpeg

Trajektom su išli i uz obalu su vidjeli sve manastire, dok je more bilo tirkizno plavo, sa dosta galebova i delfina. Priroda na Svetoj gori je prelijepa. Masljinjaci, vinogradi, manastiri, sve je zeleno. Išli su i do kule Pirg, kralja Milutina.

hilandar (1)-min.jpg

"Uvjerili smo se u riječi starješine hrama Teodosija - kada smo stavili ruku na stub gdje je i car Dušan boravio, osjetili smo energiju, zahvalnost prema svemu ovome i prisjetili se svih muka koje smo imali", priča Željko Miletić.

Bili su u društvu i arhimandrita Metodija, igumana manastira Hilandar, koji je čestitao svima na velikom putu koji su prošli.

"Rekao nam je da odlazak sa Hilandara i povratak u stvarnost promijeni svakog čovjeka i da ono najbolje izlazi iz čovjeka", dodao je Željko.

hilandar (2)-min.jpg