Sa prvim jutarnjim julskim zracima Sunca, ispred spomenika Jovanu Dučiću, na pokloničko putovanje do Hilandara krenulo je 14 članova Biciklističkog kluba /BK/ "Leotar" i šest bajkera.

bk leotar poklonicko putovanje hilandar.jpg

Na put dug oko 900 kilometara, dobili su blagoslov iz Crkvene opštine Trebinje.

BK "Leotar" je osnovan prošle godine i kroz razgovore sa članovima kluba predsjednik kluba Blagoje Rosandić Rosi pričao im je o svojim putovanjima do Hilandara, jer je tamo išao već dva puta.

"To se svidjelo biciklistima tako da je već u januaru ove godine tražen blagoslov, a nakon toga priključili su im se i bajkeri", navodi Rosandić.

Na ovo putovanje, svi, sem Rosandića, idu prvi po put. Do Hilandara će stići preko Nikšića, Podgorice, Skadra, Tirane, Elbasana, Libraca, Struge, Ohrida, Florina, Amintea, Edese, Soluna, Stavrosaa i Uranopolisa.

"Nadam se da neće biti nikakvih problema i u prosjeku ćemo voziti dnevno oko 150 kilometara u šest etapa. Obezbijedili smo pratnju i sve što nam je potrebno", rekao je Rosandić.

Najstariji član kluba je Mladen Daković, koji će sa motorom doći do Hilandara.

"Zahvaljujem se ovim momcima koji su krenuli na dug put od Trebinja do Hilandara i nadam se da će nas pratiti lijepo vrijeme", rekao je Daković.

Najmlađi među biciklistima je Aljoša Slavić i prema njegovim riječima jedan od glavnih razloga ovog putovanja je duhovni napredak, ali i jedna vrsta sportskog uspjeha.

"Uvjeren sam da ćemo svi uspjeti jer smo se spremali na ovaj put. Imam 21 godinu i preporučujem svima da pokušaju", rekao je Slavić.

bk leotar hilandar.jpg

Na put je krenuo i Luka Milojević, Trebinjac koji živ i u Nikšiću. Nikad nije bio na Hilandaru i želja mu je bila da posjeti ovu pravoslavnu svetinju.

"Bavim se biciklizmom oko sedam godina i počeo sam ga voziti nakon infarkta. Moje srce radi 25 odsto, ali dosad nisam imao problema", kaže Milojević, koji je sinoć biciklom stigao iz Nikšića.

Prema planu, biciklisti bi trebali da 19. jula stignu do Uranopolisa, a 20. idu na Hilandar. Dan kasnije bi trebali da krenu nazad za Trebinje.