Ričard Overton (112), najstariji muškarac i veteran u Americi, podijelio je savjet za dug i zdrav život.

stogodisnjaci.jpg

Overton je 112. rođendan proslavio u petak. Tvrdi da ni u dubokoj starosti nema bolove. Zbog toga se mnogi pitaju - u čemu je tajna dugog i zdravog života? Na takvo pitanje Overton odgovara: nemoj umrijeti. 

Overton svako jutro ustaje sa osmijehom, spreman za šalu, a ponekad puši 12 cigareta na dan. Takođe voli da pije viski. Kako je ispričao za strane medije, ima običaj da u jutarnju kafu dolije malo bubona "kao lijek", a takođe popije dnevno jednu do četiri kafe. 

Osim ovog zanimljivog Amerikanca, savjete za dug život podijelili su još neki stogodišnjaci. Najstarija žena Škotske Džesi Galan ispričala je jednom prilikom da je njen recept za dug život držati se podalje od muškaraca. 

"Više donosi nevolje nego koristi", rekla je tada.

Galan, koja je preminula prošle godine u 109. godini života, dodala je da treba redovno jesti kašu. 

Gledis Got iz Engleske smatra da tajna njene dugovječnosti leži u tome što se nikada nije udavala niti imala dečka. 

"Vjerovatno je to imalo neke veze sa tim. Jednostavno nisam mogla da dosađujem muškarcima", rekla je u jednom intervjuu. 

Ranije ove godine Junis Modlin iz Indijane proslavila je 102. rođendan. 

"Uzimala je dve štangle crne čokolade dnevno i dremala često", rekla je njena unuka. 

Takođe nikada nije pušila ni pila i uvijek je vježbala. Možda je, ipak, tajna bila u čokoladi i dremanju, piše Gardijan. 

Doris Oliv Neting prošlog petka dočekala je stoti rođendan sa čašom piva. I ne samo stoti, godinama unazad svakodnevno pije pivo i odbija da ijedan dan prođe bez jedne čaše ovog napitka. 

Ema Morano, koja je preminula u 117. godini, rekla je jednom prilikom da su za njenu dugovječnost zaslužni dobri geni i tri jaja dnevno.