U Trebinju je u organizaciji „Slou fud“ Trebinje, a u saradnji sa Euđenijem Bera i agencijom “Radio popolare-Narodni radio“ iz Milana, organizovana večera sa prikazom srpske slave za 20 turista iz Italije.

italijani svadba trebinje slou fud (1).JPG

Ova agencija preko svog radija promovišu putovanja „Putevima naroda i okusa“ i prva je od pet najavljenih grupa koja bi u toku ove godine posjetila Trebinje.

Za njih je održan koncert u sinagogi, u Ustikolinu su se vozili brodom Drinom, a na kraju su posjetili i Trebinje.

Prema riječima Gordane Radovanović, iz organizacije „Slou fud“ Trebinje, gosti su razgledali Stari grad, Crkvinu i čuli kako je Jovan Dučić značajan za Trebinje, posjetili su pijacu.

"Organizovali smo posebnu večeru sa tradicionalnim jelima, ali ovaj put je to prezentovano kroz srpsku slavu“, rekla je Radovanović.

Kad su se gosti pojavili u Izviđačkom domu na Tulima, sa hljebom i rakijom obučeni u narodnu nošnju čekali su ih vrijedni domaćini. Nakon toga ušli su prostoriju gdje ih je dočekao domaćin, a gosti sa jabukom u ruci poželjeli su srećnu slavu domaćinu. Na slavi je bio i neizbježni kum, a kada su se gosti smjestili počela je slava. Zapaljen je tamjan, upaljena svijeća, okađene prostorije kao i svi prisutni, prerezan slavski hljeb, izrečena zdravica, dok je bokal vina išao od ruke do ruke...

italijani svadba trebinje slou fud (5).JPG

Trpeza je bila bogata predjelom, a poslije predjela sve je išlo redom, glavno jelo sarma, bilo je i posne hrane - riba, pečenje, pečeni krompir, kolači...

Za to vrijeme članovi KUD „Hercegovina“ iz Petrovog polja igrali su igre iz Petrova polja prema Humu, Trebinjske šume i koreografiju sa juga Srbije, nakon čega je Mitar Višnjić svirao gusle, a braća Kisin i Lečić su pjevali izvorne narodne pjesme.

Gosti iz Italije bili su oduševljeni. Svi su fotografisali, oni koji su imali kamere snimali su, a malo uporniji pažljivo su gledali korake i pokušali ih odmah primijeniti.

Sa turistima je došao i novinar Klaudio Agostoni, koji će po povratku da napiše reportažu o sedmodnevno putovanje po BiH i Republici Srpskoj, u sklopu koga su obilazili kulturna i mjesta sa tipičnom hranom preko Počitelja, Mostara, Sarajeva.

italijani svadba trebinje slou fud (2).JPG

„Nevjerovatno je vidjeti u današnjem svijetu čuvanje tradicije, a što se tiče hrane ja volim sireve i oduševljen sam njihovom kvalitetom, a jeli smo suvi sir, škripavac i sir iz mijeha“, kazao je Agostini.

Objašnjeno im je, kaže, da se srpska slava od novembra 2014. godine nalazi na UNESKO listi kulturne baštine.

Ovo je prvi put da se na ovakav način kroz gastro ponudu organizovano dovode  turisti u naš grad.

italijani svadba trebinje slou fud (4).JPG

italijani svadba trebinje slou fud (3).JPG