U Trebinju je danas svečanim defileom počeo 14. sabor folklora koji organizuje KUD "Hercegovina" iz Petrovog polja.

sabor folklora trebinje.JPG

Na saboru su prisutna društva iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Tradicinalni gost Trebinja je i delegacija iz Kosovske Mitrovice sa KUD "Kosovski božur".

Sa njima u delegaciji bio je i predsjednik srpske opštine Aleksandar Spirić koji je već nekoliko puta dolazio u grad Jovana Dučića.

Prema njegovim riječima, trajni su mostovi prijateljstva među Srbima sa Kosova i Metohije sa braćom iz Republike Srpske. To prijateljstvo sagleda se u kulturnoj i sportskoj saradnji, ali ovoga puta saradnja će da se podigne na veći nivo.

"Više od 50 naših mališana dolazi svake godine i upoznaje ljudskost Hercegovaca", rekao je Spirić.

Potpredsjednik KUD-a "Hercegovina" Žarko Vujadinović naglasio je da su ova društva bukvalno od prvog dana prisutna na saboru. 

"Mi smo ovo nazvali Sabor folklora i on nije takmičarskog karaktera baš zbog prijateljstva i druženja koje se iz godine u godinu učvršćuje i mislim da smo napravili pravi potez mladoj generaciji da nastave ono što smo mi započeli", rekao je Vujadinović.

Nakon defilea od Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" kroz gradski park, učesnici su na Trgu slobode odigrali Užičko kolo.

sabor fol (2).JPG

Nakon defilea, u prostorijama Gradske uprave održan je sastanak delegacija Lučana, Kosovske Mitrovice i Trebinja na kojoj se pričalo o saradnji između ova tri grada.

Folklorna društva iz Lučana i Kosovske Mitrovice već 14 godina dolaze na Sabor folklora i osim kulturne i sportske saradnje odlučeno je da je vrijeme da se razgovara o novim formama i mogućnostima saradnje u privredi, turizmu i industriji.

"Obavljeni su preliminarni razgovori i vidjeli smo da imamo dosta dodirnih tačaka, problematika je na oba prostora slična, ali je jasno da smo upućeni jedni na druge", rekao je predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.

predstavnici lucana i kosovske mitrovice.JPG

Poslije višedecenijskog povezivanja u oblasti kulture na red je došlo i povezivanje u oblasti privrede, tako da su se privrednici iz sjevernog dijela Kosova i Metohije sastali sa privrednicima iz našeg kraja.

"Kroz regionalnu agenciju sa severa Kosova, vašeg regiona i kroz Regionalnu agenciju Kosova i Metohije zajedno sa kancelarijom za KiM želimo da povežemo privrednike", naglasio je predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Prijić.

Predstavnik opštine Lučani Aleksandar Pajović je već 14. put na Saboru folklora.

"Prvi put smo se okupili preko kulture i folklora i jasno je da je to prvi korak - ljubav prema srpskoj tradiciji, koja nas povezuje i spaja, ali privredna saradnja je najbitnija da se mladi ljudi zapošljavaju", kazao je Pajović.

Bratske su mjesne zajednice Guča i Petrovo polje.

"Naš cilj je pobratimiti opštine, a danas su bili predstavnici iz privrede i turizma Kosovske Mitrovice i Lučana i njihov zadatak je da u narednom periodu iznađu rješenje koje su to oblasti mogućeg povezivanja ovih gradova", naglasio je zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić.