Proljeće nam je ove godine stiglo danas u 17.15 sati. U isto vrijeme na južnoj Zemljinoj poulopti počinje jesen. Proljeće će trajati 93 dana - do 21. juna 2018. u 12.07 sati, navode u Trebinjskom astronomskom udruženju /TAU/.

proljece (1)

U trenutku početka proljeća, Sunce će se nalaziti u sazviježđu Riba. Od naše planete biće udaljeno 148.991.646 km i svijetlosnom zraku biće potrebno 8 minuta i 17 sekundi da stigne od Sunca do nas.

"Sunce u Trebinju izlazi u 5.42 sati, a zalazi u 17.53 sati. Nad trebinjskim horizontom Sunce će prvog dana proljeća provesti 12.10 sati", kažu u TAU.

Proljeće počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju po nebu presiječe nebeski ekvator i pređe sa južnog na sjeverno nebo. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu.

Dan (obdanica) i noć traju približno po 12 sati, pa se taj dan zove dan proljećnog ekvinocija (lat. aequs = jednak, nox = noć)  -dan proljećne ravnodnevice.

U stvarnosti, Zemlja se okreće oko Sunca pa je ovo kretanje Sunca na nebu samo prividno.

Dolaskom proljeća sivilo zime nestane u šarenilu travnjaka, mirisnog cvijeća, olistalog zelenog drveća. Laste se vraćaju sa dalekog juga, šareni leptiri u društvu pčelica veselo lete sa cvijeta na cvijet. Sve je ljepše i u prirodi je više radosti i sreće kad stigne proljeće.

Kod nas u Trebinju znakovi dolazećeg proljeća javili su se početkom marta kada su fotografisani ovi prvi plavi i bijeli šafrani na južnim brdima iznad Trebinja. I Trebinje je najljepše u proljeće.

proljece (1)