Agrarni fond Grada Trebinja ove godine pokrenuo je proizvodnju rasada paprike i paradajza u vlastitom prostoru, koje će besplatno podijeliti poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove lokalne zajednice, potvrdio je Srni direktor tog fonda Veselin Dutina.

veselin dutina

Agrarni fond je prvi na prostorima Hercegovine i šire pokrenuo ovakav vid proizvodnje s ciljem da animira lokalne proizvođače da prošire proizvodnju, ali i da im olakša početne korake u ovom poslu.

Javnim pozivom za dodjelu biće obuhvaćeno tridesetak poljoprivrednih proizvođača, a pravo da se prijave imaće oni koji imaju registrovana gazdinstva s tim što će prioritet imati proizvođači koji su kroz mjesne zajednice iskazali potrebu sa sadnim materijalom.

"Ovo je potpuno novi način rada, na koji smo se odlučili nakon što smo preko mjesnih zajednica dobili informacije da se ljudi interesuju za sadni sjemenski materijal", kaže Dutina i dodaje da u Agrarnom fondu imaju zaposlenih osam poljoprivrednih inženjera, što govori da je posao urađen vrlo kvalitetno.

Dutina pojašnjava da su proizvodnju rasada pokrenuli prije dvadesetak dana, kada su zaposleni u ovoj ustanovi zasijali 22.000 komada sjemena paradajza i paprike.

Prema njegovim riječima, ukoliko povrće ne budu mogli da plasiraju na tržištu, proizvođači će moći da se obrate Agrarnom fondu, koji je ove godine planirao i organizovani otkup poljoprivrednih proizvoda, a kupovinu su unaprijed dogovorili i sa domaćim ugostiteljima i trgovačkim lancima, kao i drugim firmamama koji nisu iz ovog grada.

Agrarni fond grada Trebinja prije mjesec dana podijelio je sadni i sjemenski materijal za 38 poljoprivrednih proizvođača iz ruralnih krajeva, kojima je prethodno obradio oko sedam i po hektara zapuštenih površina.

Tim trebinjskim proizvođačima, među kojima je i 14 porodica lošeg imovinskog stanja, podijeljeno je oko tri i po tone sjemenskog krompira, oko dvije tone đubriva, oko 1.500 sadnica maslina, oraha, višnje, trešnje, lubenice, a stočari su podržani sa oko 100 kilograma lucerke i djeteline.