U trebinjsku poljoprivredu posredstvom Agrarnog fonda ove godine je planirano tri puta više ulaganja nego 2019. godine.

Hercegovacka kuca.jpg

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina kaže da će iz gradskog budžeta biti izvojeno 300.000 KM za dalji razvoj poljoprivrede, a do kraja mjeseca trebalo bi da budu završeni pravilnici kako će se taj novac rasporediti.

– U ovoj godini podržaćemo proizvođače koji žele proizvoditi za tržište, a proizvode plasirati prosredstvom Agrarnog fonda – navodi on. Dutina podsjeća da je prošle godine u Banjaluci otvorena i „Hercegovačka kuća“, prodavnica sa domaćim proizvodima juga Srpske, a hercegovački proizvodi se mogu kupiti i na Jahorini.

– Krajem 2019. godine realizovan je dogovor sa Olimpijskim centrom Jahorina, pa se proizvodi Hercegovačke kuće plasiraju u restoranu pored jezera za osnježavanje, gdje je stavljena polica sa našom domaćom hranom – ističe on.

Više od stotinu poljoprivrednih proizvođača iz Trebinja su kooperanti „Hercegovačke kuće“, a u Agrarnom fondu rade sopstvenu bazu podataka o poljoprivrednim proizvođačima, nakon čega će imati preciznije informacije o broju poljoprivrednika, njihovim potrebama i mogućnostima.

U Trebinje je počelo i postavljanje plastenika za rasadnik, površine 300 metara kvadratnih, koji bi trebao biti završen do kraja sedmice, gdje će Agrarni fond proizvoditi vlastiti rasad voća i povrća, a imaće sistem grijanja i provjetravanja.

U saradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i gradskom upravom, u oktobru je nabavljeno i novo kombi vozilo, hladnjača koja olakšava poljoprivrednicima prevoz robe od njive do hladnjača.

Agrarni fond za poljoprivredne proizvođače obezbijedio je i sjemenski krompir i besplatno oranje za proljetnu sjetvu, ukoliko sa njima zaključe kooperantski ugovor.

Više od 20 trebinjskih pčelara početnika, krajem prošle godine dobilo je po pet košnica koji su donacija Agrarnog fonda, koje su izradile lokalne firme. Pčelarima su košnice dijeljene dva puta u 2019. godini, a za te namjene izdvojeno je 22.000 KM.

Med u Švedskoj

Hercegovački med naći će se na tržištu Švedske, nakon što je prvih 500 kilograma prošlo potrebne analize. U Agrarnom fondu navode da je planirano otvaranje Hercegovačke kuće i u Beogradu, čime bi poljoprivrdni proizvodi juga Hercegovini bili i na tezgama u regionu.