Depresija je bolest starijeg doba, ali s obzirom na kulturu življenja današnjice sve više mladih je depresivno, zbog čega je veoma važno da čovjek nauči da njeguje sebe, a to će najbolje učiniti ako se druži, boravi u prirodi i pozitivno razmišlja, istakli su učesnici panel diskusije "Depresija – bolest savremenog doba", u okviru simposiona "Teologija u javnoj sferi" koji se održava u Trebinju.

teologija u javnoj sferi o depresiji

Profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu Miro Jakovljević kaže da depresija obično zahvata dob kada ljudi "lebde" između mudrosti i očaja.

"Ako razvijemo mudrost onda nismo depresivni, ali to često ne uspijemo. U toj, starijoj dobi, sumiramo šta smo radili u životu, shvatimo da smo napravili velike promašaje, nismo ispunili životna očekivanja, pa nam se čini da je sve besmisleno i onda skrenemo u očaj, pogotovo ako ne znamo da svaka dob ima svoje radosti", rekao je Jakovljević na panel diskusiji koja je održana sinoć.

On je istakao da je depresija poremećaj koji postane vidljiv onda kada se u čovjeku aktiviraju njegova skrivena vjerovanja – ko je, koja mu je vrijednost i slično.

Jakovljević je pojasnio da je depresija u medicini duševni poremećaj koga karakterišu tri temeljna simptoma i šest drugih.

"Da bi rekli da neko boluje od depresije mora imati po dva ova simptoma. Temeljni simptomi su sniženo raspoloženje, mračno, mrzovoljno, zatim gubitak životne radosti i treći - gubitak životne energije", naveo je Jakovljević.

On je dodao da na depresiju ukazuju i neki od šest ostalih simptoma - prvi je poremećaj spavanja, s lakoćom se zaspi, ali se noću takve osobe bude, dok su atipične depresije kod osoba sa pretjeranom potrebom za spavanjem, drugi tipični simptom je da te osobe gube apetit, dok je atipično da takve osobe puno jedu, treći simptom je poremećaj psiho-motorike kada oboljeli plaču, traže pomoć, zatim se teško koncentrišu, imaju osjećaj manje vrijednosti.

Jakovljević ističe da je i suicidalnost važan simptom u depresiji.

"Depresija je bolest sa hiljadu lica i nju treba liječiti još dok je blaga. Velika je zabluda da je dovoljno samo uzimanje lijekova. Mnogo je važna promjena života, da se veselimo u društvu, da smo u prirodi, da se družimo", naveo je Jakovljević.

On je upozorio i na opasnost ovisnosti mladih o modernoj tehnologiji.

"Pretjerano igranje igrica, kao i klađenje, kocka kod mladih diže dopamin, stvara dobro raspoloženje, ali često se razvijaju i sumanute ideje, i stvaraju se predispozicije za depresiju", rekao je Jakovljević.

I Biljna Lakić iz Koordinacionog centra za mentalno zdravlje Republike Srpske iz Banjaluke istakla je da je depresija bolest modernog doba jer je ovo doba narcizma, kada uvijek moramo da budemo bolji od drugih, raspoloženi.

Ona je kao jedan od problema današnjice navela usamljenost, koja može da bude uzrok depresije, ali i nešto što će spriječiti posljedice depresije i što će otežati da se iz depresije izađe.

Koliko Crkva uspijeva adekvatno da odgovori na ovakvu vrstu izazova govorio je đakon Dejan Nikolić, profesor Bogoslovije u Nišu koji je istakao da je vjera nešto što daje smisao i osnovni je motivator kod mnogih ljudi.

"Crkva može ponuditi jednu zajednicu u kojoj će se čovjek osjetiti prihvaćeno i afirmisano, to je jedan od načina kako Crkva može koristiti u borbi protiv depresije", rekao je Nikolić i dodao da i ispovijest i pokajanje mogu da pomognu u depresiji, ali da je važno da taj proces bude proces istinskog preobražaja i da to ne bude rutina.

U Trebinju će danas, posljednjeg, trećeg dana simposiona od 10.30 do 12.30 časova biti održana predavanja o temama "Vještačka inteligencija – perspektive i izazovi", "Slučajnost u savremenoj fizici", "Kuran - knjiga o Bogu, čovjeku i Kosmosu".

O ovim temama govoriće doktor Lazar Supić sa Univerziteta Kalifornije Berkli, te Ivan Šupić sa Instituta fotoničkih nauka – Baselona i Kenan Musić sa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Od 17.30 do 19.30 predviđeno je glavno predavanje "Pravoslavni sekularizam" o kome će govoriti profesor Aristotel Papanikolau.

Zatvaranje petog simposiona "Teologija u javnoj sferi" predviđeno je za 19.30 časova u Kulturnom centru Trebinje.