U Trebinju je počeo 7. simpozijum "Teologija u javnoj sferi", koji je i ove godine okupio eminentne predavače kako iz regiona, tako i iz Evrope koji će u naredna tri dana govoriti na različite teme, a, prevashodno, o odnosu između religije i politike, crkve i medija, religije i nauke, te o savremenim tehnologijama.

teologija u javnoj sferi trebinje 2020 (2).jpg

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao da je ovaj simpozijum već sedam godina zaredom mjesto na kome jedni druge slušaju, razmjenjuju mišljenja i jedni druge ne osuđuju.

On je istakao da je u hrišćanskom životu najvažnije da čovjek ima čisto srce, ali da to ne znači da treba da se treba odreći rasuđivanja i promišljanja kako crkva treba da se pokaže i propovijeda u ovom svijetu.

"Svako od nas do Hrista dođe na različite načine i potpomaže se različitim sredstvima, međutim, vrlo je bitno da se ogledamo u Hristovom licu i prepoznamo jedni druge kao braću i sestre", naveo je vladika Dimitrije.

teologija u javnoj sferi trebinje 2020 (3).jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je ovaj simpozijum događaj koji omogućava svima koji ga posjete da prošire svoje vidike, sagledaju odnose između usko povezanih oblasti i pokušaju da zdravorazumski iskristališuo svoje viđenje svijeta i trendova koji ljudima svakodnevno pobuđuju pažnju.

On je rekao da teme koje će se obrađivati na simpozijumu kod svakog čovjeka izazivaju posebnu pažnju i zainteresovanost za diskusijom, ali da će stav i mišljenje istaknutih ljudi iz ovih oblasti doprinijeti lakšem shvatanju isprepletenosti i važnosti njihove saradnje koja doprinosi shvatanju svijeta u kome živimo.

"Ovaj simposion predstaviće i teme koje su neizbježne i koje svojim bitisanjem, veoma brzo mijenjaju svijet kakav poznajemo. Riječ je o savremenim tehnološkim dostignućima poput pete generacije mobilne telefonije, 3D štampača, robotike, koje nam već sada svojim naprednim rješenjima, a bez kojih je nemoguće zamisliti savremeni svijet, govore o četvrtoj industrijskoj revoluciji čiji razvoj tek treba da osjetimo kroz savremena rješenja vještačke inteligencije", naveo je Ćurić.

teologija u javnoj sferi trebinje 2020 (4).jpg

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović naveo je da je tokom proteklih simpozijuma održano oko 50 panel diskusija, prezentacija, predavanja i predstavljanja knjiga.

"Trebao bi nam još jedan simpozijum samo da sumiramo ona saznanja do kojih smo došli u proteklom periodu", naveo je Davidović.

On je istakao da Vlada Republike Srpske i Sekretarijat podržavaju ovaj skup, i da će tako biti i u narednom periodu.

U toku je panel diskusija "Fundamentalizam i (pseudo)nauka u kojoj učestvuju doc. dr Aleksandar Zorić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, master Srećko Petrović iz Hrišćanskog kulturnog centra "dr Radovan Bigović" iz Beograda i Zoran Matić sa Instituta za nuklearne studije iz Vinče iz Beograda.

teologija u javnoj sferi trebinje 2020 (1).jpg

Simpozijum će biti nastavljen danas poslijepodne razgovorom o knjizi "Sigurni put vere: Razrešenje konflikta u Klimentovoj prvoj poslanici Korićanima" autora prof. dr Zdravka Jovanovića sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Razgovor o knjizi biće održan u Muzeju Hercegovine sa početkom u 16.15 časova.

U 17.30 časova u Kulturnom centru biće održano glavno predavanje ovogodišnjeg simpozijuma - "Episkopsko očinstvo: Kako se crkveno tijelo suočava sa simptomima episkopske proizvoljnosti", koje će održati prof. dr Hristo Janaras sa Univerziteta "Pantion" iz Atine.

Organizator simpozijuma "Teologija u javnoj sferi" je Centar za filosofiju i teologiju iz Trebinja, a podršku samom simpozijumu, između ostalih, dali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Grad Trebinje, Republički sekretarijat za vjere, Uprava za saradnju sa crkvama i vejerskim zajednicama Srbije, CRC...