Vještačka inteligencija se nameće kao nužnost, ali razloga za strah od nje ne treba da bude, a neophodno je da odgovorni ne okreću glavu od ove teme već da počnu o njoj da razmišljaju, rekao je danas u Trebinju doktor Lazar Supić sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji.

lazar supic

Predavanje o temi "Vještačka inteligencija – perspektive i izazovi", koje je Supić održao u okviru simposiona "Teologija u javnoj sferi", izazvala je veliku pažnju prisutnih, čemu je svjedočila puna pozorišna sala Kulturnog centra.

Supić je istakao da treba smiriti famu koja se podigla oko vještačke inteligencije.

"Mediji na razne načine to pokušavaju da prikažu kao ozbiljnu prijetnju. Ne kažem da ne postoji scenario po kome se to može da desi, ali ako smo dovoljno trezveni, a nadam se u Boga, ali i ljude zdravog razuma, da do toga neće doći", rekao je Supić.

On kaže da iza priča kojima nas plaše postoje realne računice koliko će u narednih 10 do 15 godina svaka ekonomija da zaradi od vještačke inteligencije.

Supić je ukazao da postoje neke analize koje predviđaju da će do 2035. godine Amerikanci imati ogromne benefite od vještačke inteligencije.

On je istakao da je vještačka inteligencija nešto što se nameće kao nužnost i to treba prepoznati, ne samo na ovom simposionu, već i u obrazovnom sistemu, jer će to u narednih 10 do 20 godina da bude oblast koja će da se traži.

Odgovarajući na pitanje da li vještačka inteligencija može izazvati gubitak radnih mjesta, on kaže da radna mjesta nisu nikome garantovana, nego se moramo truditi da se prekvalifikujemo, ako je to potrebno.

Supić je i diplomirani teolog iz Gacka, a doktorirao je nuklearno inženjerstvo na prestižnom Univerzitetu Berkli u Kaliforniji.

U okviru simposiona danas su održana i interesantna predavanja "Kuran - knjiga o Bogu, čovjeku i Kosmosu" o kojoj je govorio Kenan Musić sa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, te o temi "Slučajnost u savremenoj fizici" čiji je predavač bio Ivan Šupić.

Predavači su ocijenili vrlo korisnim ovakva okupljanja u Trebinju poručujući da treba da budu motivacija da nastavimo dalje i da kroz dijalog razmjenjujemo mišljenja različitih struka, što je garant napretka.