Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je u Trebinju da je simpozijum "Teologija u javnoj sferi", kao i prisustvo eminentnih učesnika, garancija da će budućnost biti mnogo bolja i mnogo sadržajnija od sadašnjosti.

curilovic simpozijum

Obraćajući se na skupu, Čubrilović je ocijenio da je ovakav dijalog, koji je prije pet godina započeo Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, veoma koristan.

"Važan i koristan za cijelo društvo je dijalog između crkve i drugih oblasti javnog života, dijalog u kojem jedni od drugih možemo mnogo toga da saznamo i naučimo", rekao je Čubrilović.

On je naveo da je činjenica da se na simpozijumu u Trebinju okupljaju najeminentniji stručnjaci iz različitih oblasti, koji kroz formu panel diskusije otvaraju aktuelne teme, od onih sa kojima se sve više suočava čovjek u modernom dobu, kao što je depresija, do ekonomskih tema i umjetnosti ili pronalaženja odgovora na pitanja o pravoslavnoj etici i opstanku pravoslavnih naroda.

Čubrilović je istakao da ga posebno raduje prisustvo velikog broja mladih koji sa pažnjom, velikim predznanjem, sa naučnim i stručnim izazovom, stvaraju posebnu atmosferu i nose posebnu poruku ovog skupa.

"Ta poruka je da ljudi koji, iako drugačije razmišljaju, bilo svjetovno ili duhovno, imaju o čemu da razgovaraju i da u tom dijalogu mogu nešto novo da nauče, da koriguju svoje stavove, iako na određena aktuelna pitanja gledaju sa različitih teorijskih i praktičnih aspekata", kaže Čubrilović.

Drugog dana simpozijuma biće održane panel diskusije "Pravoslavna etika i duh kapitalizma; da li pravoslavni narodi propadaju" i "Depresija - bolest savremenog društva"