‘Za braću Srbe muhamedance’ – Trebinjac Mićo Ljubibratić prvi preveo Kuran na srpski jezik i ćirilicu

Autor: Redakcija i saradnici Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 26. 01. 2018. - 11:38h

Naš zemljak, Trebinjac Mihajlo Mićo Ljubibratić iz sela Ljubovo, prvi je preveo svetu knjigu islama Kuran (Koran = čitati, kazivati) na srpski jezik i to na ćirilicu. A kako je do toga došlo, donosimo u nastavku teksta.

mico ljubibratic trebinjac koran

Jedina pronađena fotografija Mića Ljubibratića

Rođen je 1839. godine u trebinjskom selu Ljubovo, u uglednoj srednjovjekovnoj srpskoj plemićkoj porodici Ljubibratić. Osnovnu školu je učio u manastiru Duži, a italijansku klasičnu gimnaziju je završio u Dubrovniku, gdje se upoznao sa revolucionarnim idejama Italijana Đuzepea Macinija i Đuzepea Garibaldija, boraca za ujedinjenje i slobodu Italije.

Zadojen ovim idejama, pridružio se hercegovačkim ustanicima 1857. godine kao tumač, zastupnik i sekretar Luke Vukalovića. Poslije propasti ustanka, sa Vukalovićem je otišao u Rusiju (1863), ali se poslije šest mjeseci vratio u Beograd, gdje je živio i radio kao činovnik.

U njemu je uvijek živjela velika ljubav prema Hercegovini i težnja za njenim oslobođenjem od Osmanlija. Zbog toga se u proljeće 1875. godine priključio novom ustanku protiv Osmanlija, istorijski poznatijem kao Nevesinjska puška.

Dogovor o podizanju ustanka donesen je u manastiru Kosijerevo, na lijevoj obali rijeke Trebišnjice.

Međutim, u to vrijeme u svijesti muslimana srpskog porijekla još uvijek je preovladavala čvrsta veza sa narodom iz koga su potekli. Veze su i kod jednih i kod drugih bile veoma čvrste. Mićo Ljubibratić je vjerovao da saradnja Srba obe konfesije mora biti jaka, jer samo zajedničkim naporima mogu se protjerati Osmanlije.

Iskazivao je veliku ljubav prema svim Srbima, ma koje vjere bili. Dokaz tome je i u proglasu, koji je pripremljen, po njegovoj zamisli, za Veliku narodnu skupštinu:

„Ustajte age i begovi da gonimo Osmanlije, ustajte braćo u bratsko kolo i zajedničku saradnju”.

Kao istaknuti učesnik Hercegovačkog ustanka 1875. godine, Ljubibratić je učestvovao u mirovnim pregovorima sa muslimanskim predstavnicima iz Trebinja, Nevesinja i Mostara. Ti kontakti su ga osnažili u uvjerenju da se sa „muhamedancima srpske narodnosti“,  kako je on nazivao bosanskohercegovačke muslimane, treba postići izmirenje i da se sa njima mora dogovarati o budućem uređenju Bosne i Hercegovine.

Hercegovci u zasjedi

Najuvjerljivija svjedočenja o Ljubibratiću za vrijeme Hercegovačkog ustanka su ona Koste Grujića, iz ljeta i jeseni 1875., na primjer ovo od 21. septembra te godine: „Sve oko mene spava, samo sam ja budan, koje što me vaši jedu a koje iz dešperata, jer vidim da je ceo ustanak promašen. Crnogorci što su ovde, većina su samo za pljačku tu, bez ikakve discipline, gotovo kao i naši Hercegovci od kojih neki sa Turcima šuruju i rade protiv nas, drugi nemaju nikakve hrabrosti; a ono malo što je valjano bez ikakve (je) uredbe. Glavari ne može gore biti, centralne vlasti nema. Mići se svuda protiv radi a i on je sam siroma(h) klonuo i telom i duhom; jer i on je svu nadu izgubio u napredak naše stvari. Srbija se ne diže, Crna Gora ne sme, a mi sami nismo ništa kadri učiniti sa takovim ljudma. Odbori ništa ne valjaju i oni škode stvari. (H)leba se nema, ničega nema. Upravo cela je stvar propala“.

Ustanici

Hercegovački ustanak (1875-1878), Mićo Ljubibratić – srpski vojvoda, vođa ustanika i njegova vojna pratnja. Gravura iz 1875. godine

Poslije propasti “Nevesinjske puške”, Ljubibratić se u martu 1877. vratio u Srbiju.

I dalje je čvrsto vjerovao da svi Srbi moraju da sarađuju, ma koje vjeroispovijesti bili. On se pred Hercegovačko-bokeljski ustanak (1882) zalagao za stvaranje ustaničke vlade i saradnju Srba i muslimana protiv Austrougarske monarhije.

Njegovo uvjerenje da braća Srbi pravoslavci i muhamedanci trebaju da žive u bratskoj ljubavi i da sarađuju – najbolje oslikava izjava Muhameda Hadžijahića (1918-1986) koji navodi misao Mića Ljubibratića u kojoj kaže: Izmirenje s muhamedancima srpske narodnosti moja je misao na kojoj radim još od 1861. godine. Od mog dolaska u Beograd, 1867., tu sam misao preporučivao svim srpskim vladama do 1874. godine“.

korak mico ljubibratic

Nošen tim idejama, on je svojoj braći Srbima muhamedanske vjeroispovijesti počeo da prevodi Kuran na njihov, srpski jezik. Ljubibratićev prevod Kurana izašao je 1895. godine u Beogradu (na knjizi stoji: Biograd), štampan ćirilicom u Državnoj štampariji Kraljevine Srbije, a o trošku Zadužbine Ilije Milosavljevića – Kolarca, šest godina poslije Mićove smrti.

Knjiga ima naslov Koran, a ispod naslova stoji: preveo Mićo Ljubibratić (Hercegovac).

Ljubibratićev prevod Kurana je prvi objavljeni i cjeloviti prevod ove svete knjige na našem jeziku. To je i prvi cjeloviti prevod koji je objavljen ćiriličnim pismom na zapadnom Balkanu, te prvi cjeloviti i objavljeni prevod uopšte na zapadnom Balkanu.

Njegov prevod Kurana je čitljiv i plijeni ljepotom jezika, što su primjetili i mnogi istaknuti muslimanski intelektualci. Mehmed Handžić (1906-1944) priznaje Ljubibratićevom prevodu osobinu „…lijepog našeg jezika…“. Mustafa Busuladžić (1914-1945) je zapisao: „Ljubibratićev srbski jezik je čist i jedar“.

To što je melek prevodio sa anđeo, što je Bog negdje Gospod, a poslanik prorok, prevodiocu se ne može uzeti za zlo, jer u to vrijeme srpski jezik još uvijek nije imao potpuno izgrađenu kuransku terminologiju.

Greške u Ljubibratićevom prevodu nisu veće od grešaka drugih prevodilaca Kurana njegovog vremena. Na sljedeći prevod ove islamske svete knjige na srpski jezik, onaj Ali Rize Karabega, čekalo se čak 43 godine, a pokazalo se da je bio samo loša prerada Ljubibratićevog prevoda.

Koran

TAGOVI:

Komentari

Trebalo bi Ljubibraticu podici spomenik u Trebinju! Ovi sto se danas nazivaju Bosnjaci su u stvari Srbi muslimanske vjere i to svi mi dobro znamo. Znaju to i oni ali ih politicari truju i obmanjuju potpomognuti konstantnim medijskim lazima.

Odgovori

Pa kad su Srbi muslimanske vjere sto protjerasmo 5000 naseg naroda iz TB. Koliko se ja sjecam nisu bili ni krivi, a bogami ni duzni. Sto se Mica Ljubibratica tice naravno da se spomenik treba podici, najbolje bi bilo tamo gdje planiraju spomenik onima sto su se rame uz rame borili sa talijanima i ustasama od 41-45.

Odgovori

Нико није из Требиња протјеривао Србе муслимане. Нису чак протјеривани ни они који су себи нађенули назив Муслимани или још смјешније Бошњаци. Ни њих нико није дирао већ су сами отишли на позив Алије Изетбеговића који је познат по жртвовању сопственог народа. Мало гдје су муслимани добро прошли као у Требињу и Билећи.
Мићо Љубибратић заслужује споменик раме уз раме са Луком Вукаловићем, Недељком Видаковићем, Милорадом Видачићем…

Mladene, da, muslimani su sami sebe protjerali iz Trebinja. Sami sebe su ubijali i klali po svojim kućama i stanovima. Sami sebe su privodili pred Boźidarevu miliciju, tamo se batinali i ubijali. I zamisli molim te, kada su pošli oz Trebinja, sami su porušili sve svoje džamije pa i Begovu kuću jer je eto podsjećala na muslimane.
A da, da ne zaboravim. I Muja Sinanovića, u gradu poznatijega kao Mujo Katarina, i njega su ubili jer je to Alija tako naredio.

BergoviUnited,
Letopis matice srpske, godina 1825.
„Bošnjaci žive izmeđ Drine, Vrbasa, Save, Dalmacie i Hema. Čislom 450.000, ispovđdano ili islam ili su rimokatolici ili pravoslavni.“
s26.postimg.org/s22x3bwzt/Letopis_ms.jpg

Odgovori

sto se tice trebinja niko ga nije ocistio kao g.bozidar i njegov krizni stab.kako pamtimo mi pamte i oni a istine dvije.nekom i negdje ce se te dvije istine obit“ o glavu ni krivom ni duznom.cuje se lavez pasa u daljine 25 godisnjica oslobodjena se priblizava.sve je isto a nista nije isto.

Odgovori

Evo štiva za braću iz stp i dijasporu. Spomenik nego šta, Vukan pod miškom uvijek ima ovu knjigu, znao je Ljubibratić da će uvek boti poturica.

Odgovori

Da je Trebinje nekim cudom imalo intelektualce koji su vjerovali u svoje zvanje i eticke norme, koji su imali akademske hrabrosti da otvoreno stanu na put primitivizmu i zlim dogadjajima iz proslosti, Trebinje bih danas bilo grad, a nase komsije i prijatelji trebinjci razasuti po svijetu ne bih imali gorak ukus od svega sto su prozivili. Mnogi su nazalost umrli u hladnim i tamnim prostranstvima zapadnih drzava, koje podsticu zebnju.
Nazalost Trebinje je svo bilo kvazi. zato je svaki iole samosvojan intelektualac morao bjezati iz Trebinja, ali ne u Beograd, jer je Beograd napravio tu intelektualnu predratnu olos. Maric, Runjevac i kompanija. Bozidar je bio tu samo zvonar.
Dzaba praviti i graditi kad se izuzetnu senzibilnu nit trebinjske kulture unistili zarad prihvatanja divljastva kao novog trenda.

Odgovori

Dajte malo vise istorije nemoj da bude jednom godisnje.Postavicu ovde nekoliko linkova pa neka svako bira sta mu odgovara:

rasen.rs/2017/07/salih-selimovic-mi-muslimani-smo-vecinom-srbi/#.Wm0AfKRzLIU

rasen.rs/2017/04/srbi-muslimanske-veroispovesti-u-srcu-albanije-pevaju-himnu-svetom-savi/#.Wm0AqKRzLIU

rasen.rs/2018/01/lujo-vojnovic-o-hrvatskom-planu-za-istrebljenje-srba-xix-vek/#.WmzzzKRzLIU

rasen.rs/2016/12/pravoslavlje-u-dubrovniku-ruski-ultimatum-omogucio-zivot-spc/#.Wmz_I6RzLIU

rasen.rs/2016/11/manastir-duzi-u-hercegovini-svjedok-rusko-srpskih-bratskih-odnosa/#.Wmz6yqRzLIU

srbiubih.com/prevod-sacuvanog-teksta-zakljucaka-prvog-splitskog-sabora-925-godine/

srbiubih.com/natpis-vukse-dmitrovica-kod-hercegova-grada-u-blizini-sela-zovi-u-nevesinju/

srbiubih.com/hercegovina-kao-primorska-srbija/

Odgovori

exsahercegovina, sve je za vas „historija“ što odgovara đikanskom mentalnom sklopu. Ustvari, vama historija dođe kao švedski sto. Vi iz nje uzimate samo ono što godi vašem entalitetu. Međutim, ono što vas razobličava, razotkriva i identifikuje , to odbacujete i ignorišete pa makar to dolazilo iz same srži srpstva.

Par primjera:
Letopis matice srpske, godina 1825.
„Bošnjaci žive izmeđ Drine, Vrbasa, Save, Dalmacie i Hema. Čislom 450.000, ispovđdano ili islam ili su rimokatolici ili pravoslavni.“

Ilija Garašanin, jedan od najvećih srpskih nacionalista, u svom djelu Načertanije u detalje opisuje plan posrbljavanja pravoslavnih Bošnjaka u BiH.
„Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak. Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.“ Ilija Garašanin – Načertanije
Stranica 14-pasus 6

Odgovori

Problem je što trebinjci imaju malo previsoko mišljenje o sebi. Kad kažem trebinjci podrazumjevam starosjedioce od dna Dživara do Tvrdoša i Arslanagića mosta jer su dobar dio istorije Popovo, Površ i Šuma gravitirali Dubrovniku ili Ljubinju a dobar dio Zubaca Boki dok je Trebinje bila ćaršija i prvi put je po broju stanovnika preteklo Nevesinje i Foču 1971. Najtačniji opis je nedavno dao neko na ovom portalu kad je današnje „stare trebinjce“ nazvao austrijskim uhljebima i to je nažalost najbliže istini jer su dolaskom Austrije prvi put dobili građanska prava a neki i šljegli sa brda. Pošto se kultura i demokratija stvaraju vijekovima nije se ni danas puno odmaklo po tom pitanju u Trebinju pa se i danas pored toliko „intelektualaca“ najviše pita jedan električar a trebinjci bi da prave spomenik i Ljubibratiću i onima koji su vijek kasnije radili sve suprotno od njega ne kapirajući da ne mogu oba i da bi se trebali opredjeliti. Ili možda i mogu jer neko reče da bi trebalo podizati jednako spomenike na kojima bi se mladi učili kako treba i one na kojima bi se mladi učili kako ne treba. A što se Miće tiče i da ustane vjerovatno bi se brzo vrnuo dolje kad bi vidio koliko smo „odmakli“ za 150 godina

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja