U okviru manifestacije "Trebinjske zimske čarolije" večeras je u ulici Jovana Dučića "Slou fud" priredio degustaciju priganica, koje su članovi ove organizacije napravili od domaćeg pšeničnog brašna, dok je u bašti "Platani" folklorni ansambl "Danilovgrad" održao koncert zajedno sa članovima Ansambla nacionalnih igara /ANI/ "Jovan Dučić".

priganice trebinje

Mnogobrojni prolaznici, a bilo je i turista, prilazili su stolu "Slou fuda" na komu su služene priganice u slanoj varijanti uz kajmak i sir iz mješine i u slatkoj uz med i domaće džemove.

Prema riječima Gordane Radovanović, ispred "Slou fuda", priganice su predjelo u restoranima i domaćinstvima našeg kraja, pa su se potrudili da budu što autentičnije.

"Da se naprave dobre, prave priganice, domaćice znaju da postoji jedna mala tajna - u smjesu sipati vrlo malo rakije loze. Brašno može da bude heljdino, bijelo, čak i kukuruzno sa bijelim", pojasnila je Radovanović.

Najukusnije su, kaže, kada su tople.

vikend dani trebinje 2017

U organizaciju Trebinjske zimske čarolije uključena je i Turistička organizacija grada, čiji su predstavnici nedavno, uz predstavnike "Hercegovačke kuće" i "Slou fuda", učestvovali na "Gastro festu" na Jahorini.

"I tada smo vidjeli da je veliku potražnju za našim jelima, a priganice su sa stola nestale u trenutku", kazao je Marko Radić, direktor TO Trebinje.

Među onima koji su probali priganice  i sir bio je i Bernar iz Baskije, koji kaže da je oduševljen ovim hercegovačkim specijalitetom, tvrdeći da u kuhinji njegovog naroda nema ništa slično.

"Kombinacija slatkoga meda i sira je nešto fantastično i to ću pričati svojim drugovima i prijateljima kada se budem vratio kući. A priganice su baš ukusne", rekao je Bernar.

I dok su znatiželjni prolaznici jeli priganice, imali su priliku i da uživaju uz pjesmu i igru pomenutih folklornih ansambala.

priganice trebinje