U Dučićevoj ulici u centru Trebinja jutros je počelo spremanje varice, posnog jela od žitarica - kukuruza, pšenice, pasulja, slanića, koja je podijeljena građanima u poslijepodnevnim satima.

varica trebinje

Gost na spremanju jela je Nenad Gladić, alijas Lepi Brka, po čijim instrukcijama su spreme bajadere od graha poljaka, meda i smokvi.

„Sve se lijepo samelje, naprave se kuglice, preliju se čokoladom, a sve je posno i domaći su sastojci“, kazao je Lepi Brka, dodajući da je po drugi put u Trebinju i da se tek upoznaje sa hercegovačkom kuhinjom.

Sve ono što je do sada probao u Hercegovini bilo je odlično, kaže Lepi Brka, napominjući da se raštan sa trebinjske i pijace u Srbiji u potpunosti razlikuju.

„Naučio sam da su Hercegovci sposobni, vrijedni, prodorni i gostoprimljivi ljudi, a hrana im je fenomenalna“, istakao je Lepi Brka, dodajući da je ovdje otkrio sir škripavac jer voli sireve, kao i grah poljak.

lepi brka

Ulicom Jovana Dučića mirisala je varica i mnogobrojni prolaznici su zastajali i razgledali dok se ovo jelo kuvalo u velikom kotliću.

„Varicu smo spremali oko dva sata za oko stotinak porcija“, istakao je član "Slou fuda" Ilija Runjevac, koji je bio zadužen za pravljenje ovog jela.

Da bi sve to bilo na vrhunskom nivou pobrinuli su se i učenici Centra srednjih škola, smjer-kuvari.

Članovi "Slou fuda", u okviru Trebinjskih zimskih čarolija, nedavno su spremali i priganice i grah poljak.

Manifestaciju organizuje Grad Trebinje, uz podršku Turističke organizacije i Agrarnog fonda.