Na sjevernu Zemljinu poluloptu zima stiže danas u 17 sati i 28 minuta /po našem vremenu - SEV/, najavili su iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/

zima

To je 355. dan u godini i do kraja godine ima još 10 dana, ne računajući dan dolaska zime. Zima će trajati 89 dana i završiće se 20. marta 2018. u 17 sati i 15 minuta, kada počinje proljeće.

U trenutku dolaska zime, Sunce će u Trebinju biti ispod zapadnog horizonta.

"Zima počinje kada Sunce u prividnom godišnjem kretanju po nebu stigne do najniže tačke na svom putu, na zimski nebeski povratnik, odnosno trenutak kada centar sunčevog diska dosegne nebeske koordinate od -23° 27' deklinacije, a 18 sati rektascenzije. To je dan zimskog solsticija ili zimske kratkodnevnice i toga dana noć je najduža u godini, a obdanica najkraća", kažu u TAU.

U stvarnosti, Zemlja se okreće oko Sunca i zato je ovo kretanje Sunca samo prividno. U istom trenutku kada kod nas počinje zima, na južnoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto.

Sa zimom dolaze hladni dani. Sunce klizi nisko po nebu i ponekad se teško probija kroz debele svijetle oblake. Zimi u Trebinju nakratko padne snijeg, uglavnom po vrhu Leotara, a česta su mrazna rana jutra.

Ali trebinjska zima može da bude lijepa, osunčana hladnim danima. Djeca je vole jer dolazi zimski školski raspust. Dolazi kalendarska Nova godina, Božić, Srpska nova godina, januarske crkvene i porodične krsne slave, pa je januar mjesec u kome se u Trebinju najviše potroši, pojede i popije.