Balkan bi mogao da pripremi teren za narednu evropsku krizu, ocjenjuje slovenački list "Delo" u današnjem izdanju. Komentarišući diplomatski spor između Srbije i Makedonije, ljubljanski dnevnik ocjenjuje da je odluka Beograda o povlačenju osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju djelimično pokušaj pritiska Srbije na Makedoniju da glasa protiv prijema Kosova u Unesko.

balkan

Srbija i Makedonija imaju različite stavove po pitanju rješavanja albanskog pitanja. Makedonska vlada nema drugi izbor sem da omogući velikoj etničkoj albanskoj zajednici da učestvuje u kreiranju inostrane i domaće politike, osim ako ne želi da žrtvuje stabilnost zemlje, piše ljubljanski list.

"U međuvremenu, vlasti u Srbiji preferiraju aneksiju Kosova ili barem podjelu svega na ono što je srpsko i ono što je albansko", navodi dalje "Delo".

Slovenački list piše i da Srbija, kao tradicionalni saveznik Rusije na Balkanu, vjerovatno "pokušava da pomogne Moskvi u njenim naporima da spriječi čitav region da uđe u EU i NATO".

"Poslije neuspjelog pokušaja državnog udara s ciljem da se spriječi članstvo Crne Gore u NATO, novi cilj Rusije je Makedonija", ocjenjuje "Delo".

Ljubljanski list dalje podsjeća i da su pregovori SAD i Makedonije intenzivirani kako bi ta zemlja koliko već naredne godine postala 30. članica NATO.

Taj list, pak, zaključuje da bi "rizična fudbalska utakmica" pomenuta u naslovu članka, mogla dovesti do nove evropske krize na Balkanu.

"Region zamrznutih sukoba i novih sporova je i dalje bure baruta", ocjenjuje list